Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изложбата на Щъркелов – извънредно посещавана, въпреки пандемията

В началото 2 месеца заключена, впоследствие експозицията разгледана от над 15 хил. ценители

Константин Щъркелов, „Автопортрет“, 1917 г. Колекция „Красимир Дачев“ - Изложбата на Щъркелов – извънредно посещавана, въпреки пандемията

Константин Щъркелов, „Автопортрет“, 1917 г. Колекция „Красимир Дачев“

Изложба, започнала с два месеца пауза заради коронавирусната пандемия, отбеляза необикновено висока посещаемост. „Константин Щъркелов. Самотникът скитник“ е разгледана от над 15 хил. ценители, съобщиха от Софийската градска галерия. С това експозицията намери място сред номинираните в класацията на „Площад Славейков“ „Културно събитие на годината“ за 2020-а. 

Изложбата трябваше да бъде открита на 18 март тази година, но на 8 март бе обявена национална карантина и картините на Щъркелов останаха затворени. И все пак публиката можеше да разгледа произведенията от вкъщи чрез виртуалната разходка, заснета от Градската галерия.

На 19 май СГХГ отново отвори за посещения и до 1 ноември 15 351 души се разходиха в акварелния свят на Щъркелов. Така изложбата „Самотникът скитник“ стана най-продължителната в историята на галерията.

Десетки от произведенията не бяха показвани от близо половин век, а някои бяха малко познати или съвсем непознати, тъй като бяха предоставени от частни колекции. Добавянето на още картини в течение на изложбата – два акварела и два автопортрета – провокира допълнително вниманието към събитието.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ЗАМРЪЗНАЛОТО СИНИГЕРЧЕ НА ЩЪРКЕЛОВ

След закриването на експозицията, картините в нея може да бъдат разгледани в каталога, от който заради нестихващия интерес към Щъркелов вече се продава втори тираж.

ЩЪРКЕЛОВ И МОМЕНТЪТ, КОГАТО СЕ ИЗПРАВЯМЕ НА ФРОНТА СРЕЩУ СВОИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах