Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изложбата на всеобхватния артист Карлес Сантос – затворена в столичен музей

Специално за читателите на „Площад Славейков“ - онлайн разходка между творбите на един от големите артисти на ХХ век

Затворена или не, изложбата на Карлес Сантос ще стои в музея до 3 май. Снимки: „Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство“ - Изложбата на всеобхватния артист Карлес Сантос – затворена в столичен музей

Затворена или не, изложбата на Карлес Сантос ще стои в музея до 3 май. Снимки: „Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство“

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство представя зад затворени врати забележителното мултидисциплинарно изкуство на испанеца Карлес Сантос. Изложбата „Страст по минимализма“, която трябваше да бъде видяна от ценителите от 10 март до 3 май 2020-а, в момента е недостъпна за посетители. Но от музея предлагат на читателите на „Площад Славейков“ голяма част от произведенията, за да разгледат експозицията виртуално. 

Сантос е всеобхватен артист, който се движи между непокорството и социалната критика и чиято траектория е наситена с творчески, естетически и идеологически отправни точки, се казва в кураторския текст към изложбата. Организатор на събитието е „Институт Сервантес“ в сътрудничество с фондация „Кайша Кастело“, „Кайша Винарос“, Депутатство Кастело и университетът „Хауме I“ в Кастейон.

Публиката трябваше да види видеопрожекции, фотографии и плакати, които представят работата на испанеца в областта на сценичните изкуства. В музея са наредени и творби, посветени на Карлес Сантос от големи фигури в изкуството. Антони Тапиес прави обложката за една плоча на Сантос, а Жозеп Гиноварт изразява почитта си към него със серия гравюри.

Карлес Сантос (1940 – 2017) по образование е класически музикант, който оставя значително наследство от записи, резултат от дейността му като композитор на филмова музика. Работил е в областта на театъра, поезията, дизайна, графиката. Творческият му път преминава през акционизма, пърформанса и стига до музикалния спектакъл и операта. Работата му се отличава с открит неконформизъм и пречупване на установения академичен език, целейки по този начин да извади на показ проблемите на своето време.

Сантос композира музиката за церемониите при откриването и закриването на олимпийските игри в Барселона през 1992-а и за откриването на Биеналето на изкуствата във Валенсия през 2001-а. Носител е на Националната награда на Испания за музика през 2008-а и на многобройни други отличия.

„Килим – очите на децата на Бах”, 2002. Вдясно – фигура на кон, част от сценографията за операта „Гласът на Лукреция Борджия“, 2001, шперплат и синтетична боя

„Не на не-то”, 2005

Пръсти на пианист за плаката „Не на не-то”, 2005, пръсти от фибростъкло и фотография, детайл

Общ поглед от изложбата

Антони Тапиес, „Оригинал за диска Карлес Сантос. Пиано“, 1997, молив и рисунка върху колаж и картон

Общ поглед от изложбата

Светият дух, 1999-2000. 6 цветни и черно-бели фотографии

Селекция плакати за спектакли на Карлес Сантос. 1986-2008

Селекция плакати за спектакли на Карлес Сантос. 1986-2008

Селекция плакати за спектакли на Карлес Сантос. 1986-2008

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Модифицирано пиано с уши. Без дата

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах