Изложбата на всеобхватния артист Карлес Сантос – затворена в столичен музей

Специално за читателите на „Площад Славейков“ - онлайн разходка между творбите на един от големите артисти на ХХ век

Затворена или не, изложбата на Карлес Сантос ще стои в музея до 3 май. Снимки: „Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство“ - Изложбата на всеобхватния артист Карлес Сантос – затворена в столичен музей

Затворена или не, изложбата на Карлес Сантос ще стои в музея до 3 май. Снимки: „Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство“

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство представя зад затворени врати забележителното мултидисциплинарно изкуство на испанеца Карлес Сантос. Изложбата „Страст по минимализма“, която трябваше да бъде видяна от ценителите от 10 март до 3 май 2020-а, в момента е недостъпна за посетители. Но от музея предлагат на читателите на „Площад Славейков“ голяма част от произведенията, за да разгледат експозицията виртуално. 

Сантос е всеобхватен артист, който се движи между непокорството и социалната критика и чиято траектория е наситена с творчески, естетически и идеологически отправни точки, се казва в кураторския текст към изложбата. Организатор на събитието е „Институт Сервантес“ в сътрудничество с фондация „Кайша Кастело“, „Кайша Винарос“, Депутатство Кастело и университетът „Хауме I“ в Кастейон.

Публиката трябваше да види видеопрожекции, фотографии и плакати, които представят работата на испанеца в областта на сценичните изкуства. В музея са наредени и творби, посветени на Карлес Сантос от големи фигури в изкуството. Антони Тапиес прави обложката за една плоча на Сантос, а Жозеп Гиноварт изразява почитта си към него със серия гравюри.

Карлес Сантос (1940 – 2017) по образование е класически музикант, който оставя значително наследство от записи, резултат от дейността му като композитор на филмова музика. Работил е в областта на театъра, поезията, дизайна, графиката. Творческият му път преминава през акционизма, пърформанса и стига до музикалния спектакъл и операта. Работата му се отличава с открит неконформизъм и пречупване на установения академичен език, целейки по този начин да извади на показ проблемите на своето време.

Америка за България

Сантос композира музиката за церемониите при откриването и закриването на олимпийските игри в Барселона през 1992-а и за откриването на Биеналето на изкуствата във Валенсия през 2001-а. Носител е на Националната награда на Испания за музика през 2008-а и на многобройни други отличия.

„Килим – очите на децата на Бах”, 2002. Вдясно – фигура на кон, част от сценографията за операта „Гласът на Лукреция Борджия“, 2001, шперплат и синтетична боя

„Не на не-то”, 2005

Пръсти на пианист за плаката „Не на не-то”, 2005, пръсти от фибростъкло и фотография, детайл

Общ поглед от изложбата

Антони Тапиес, „Оригинал за диска Карлес Сантос. Пиано“, 1997, молив и рисунка върху колаж и картон

Общ поглед от изложбата

Светият дух, 1999-2000. 6 цветни и черно-бели фотографии

Селекция плакати за спектакли на Карлес Сантос. 1986-2008

Селекция плакати за спектакли на Карлес Сантос. 1986-2008

Селекция плакати за спектакли на Карлес Сантос. 1986-2008

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Серия Бах. Цветни фотографии. 1997-1998

Модифицирано пиано с уши. Без дата

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg