Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изложение на изкуство на открито в подкрепа на български художници

„Платформа А6“ на НДК става галерия за един уикенд

Събитието ще се проведе на Платформа А6. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Изложение на изкуство на открито в подкрепа на български художници

Събитието ще се проведе на Платформа А6. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Първо по рода си изложение на изкуство на открито ще се проведе на сцената на „Платформа А6“ на НДК в уикенда на 26 и 27 септември. „Експо Артко19“ ще събере художници от цяла България, които ще могат да представят своите произведения пред широката публика.

Събитието започва в съботния 26 септември в 10 ч. и ще даде възможност на творците да установят контакт с публиката си, загубен по време на пандемията, когато всички галерии и изложбени пространства останаха затворени. Изложението е организирано от художниците Надежда Розева и Петко Дурмана, администратор на Фейсбук-групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, която предоставя платформа на професионални български творци да преговарят за продажбата на произведенията си директно с купувача.

Изложението ще има съпътстваща програма от презентации и тематични дискусии.

В екипа на инициативата има специлисти с опит в областта на визуалните изкуства, както и съмишленици на идеята за осъществяване на първото арт експо у нас от такъв мащаб. Надеждите са, че то ще постави началото на подобен тип събития и публики в България и ще даде картина на състоянието на изкуството у нас след пандемията.

Името „Артко19“ е символично избрано – в него кодирана връзката с пандемията, която даде нова посока на творците и на потребността от изкуство, пренареди пазарните механизми, отложи големите световни арт събития, наложи нови правила за галериите и наложи онлайн територията като най-безопасна и достъпна за творците.

Проектът се осъществява от „Артко19“ ООД с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg