Изложение на изкуство на открито в подкрепа на български художници

„Платформа А6“ на НДК става галерия за един уикенд

Събитието ще се проведе на Платформа А6. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Изложение на изкуство на открито в подкрепа на български художници

Събитието ще се проведе на Платформа А6. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Първо по рода си изложение на изкуство на открито ще се проведе на сцената на „Платформа А6“ на НДК в уикенда на 26 и 27 септември. „Експо Артко19“ ще събере художници от цяла България, които ще могат да представят своите произведения пред широката публика.

Събитието започва в съботния 26 септември в 10 ч. и ще даде възможност на творците да установят контакт с публиката си, загубен по време на пандемията, когато всички галерии и изложбени пространства останаха затворени. Изложението е организирано от художниците Надежда Розева и Петко Дурмана, администратор на Фейсбук-групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, която предоставя платформа на професионални български творци да преговарят за продажбата на произведенията си директно с купувача.

Изложението ще има съпътстваща програма от презентации и тематични дискусии.

В екипа на инициативата има специлисти с опит в областта на визуалните изкуства, както и съмишленици на идеята за осъществяване на първото арт експо у нас от такъв мащаб. Надеждите са, че то ще постави началото на подобен тип събития и публики в България и ще даде картина на състоянието на изкуството у нас след пандемията.

Америка за България

Името „Артко19“ е символично избрано – в него кодирана връзката с пандемията, която даде нова посока на творците и на потребността от изкуство, пренареди пазарните механизми, отложи големите световни арт събития, наложи нови правила за галериите и наложи онлайн територията като най-безопасна и достъпна за творците.

Проектът се осъществява от „Артко19“ ООД с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах