Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изложиха оригинали на Пикасо в женска тоалетна

Заради решение на австралийски съд, че недопускането на мъже до изложба е дискриминация

В зелената гостна жените се наслаждават на творби на изкуството, докато пият шампанско, сервирано им от иконом. Снимка: Museum of Old and New Art, Hobart, Australia - Изложиха оригинали на Пикасо в женска тоалетна

В зелената гостна жените се наслаждават на творби на изкуството, докато пият шампанско, сервирано им от иконом. Снимка: Museum of Old and New Art, Hobart, Australia

Музеят за старо и ново изкуство MONA в австралийския град Хобарт в Тасмания премести част от колекцията си на Пикасо в женска тоалетна след съдебно решение, че трябва да допуска мъже до изложба само за жени, съобщава „Гардиън“.

Художничката и куратор Кирша Кечеле е автор на проекта „Ladies Lounge“ (Женска стая за отдих), вдъхновена от историята на прабаба си – светска дама, която организирала пищни вечеринки, на които били канени само жени (и случайно били посещавани от Пабло Пикасо).

Според изискванията на авторката, до стаята бяха допускани само жени да се наслаждават на картини на Пикасо от личната колекция на семейството на Кечеле, а иконом им сервира шампанско и изискани хапки. Цената за посещение е била 500 австралийски или 330 щатски долара, а продължителността на посещението – три часа и половина.

Вижте още: МУЗЕЙ БЕ ОСЪДЕН ЗАРАДИ ИНСТАЛАЦИЯ, ЗАБРАНЕНА ЗА МЪЖЕ

След решението на съда, че недопускането на мъже до проекта е дискриминация, картините на Пикасо, преди това показвани в „Ladies Lounge“, са били преместени в женската тоалетна.

Кирша Кечеле, която е и съпруга на собственика на музея Дейвид Уолш, публикува видео в Инстаграм, придружено с уточнението:

Нова изложба в MONA. Само за дами… Никога преди не сме имали женски тоалетни в Mona, всички бяха унисекс. Но след това „Ladies Lounge“ трябваше да затвори заради дело, заведено от мъж. И аз просто не знаех какво да правя с всички тези картини на Пикасо…

Художничката освен това добавя, че ще потърси начин да регистрира „Ladies Lounge“ като църква или училище, за да има законово право да ограничи достъпа на мъже до него.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kirsha Kaechele (@kirshakaechele)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg