Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Измислена държава е призната за „екстремистка” в Беларус

Вейшнория, измислена от руски и беларуски военни през 2017 г., заживяла свой живот в интернет

Карта на Вейшнория, използвана по време на военните учения на
Русия и Беларус през 2017 г. Снимка: Уикипедия
 - Измислена държава е призната за „екстремистка” в Беларус

Карта на Вейшнория, използвана по време на военните учения на Русия и Беларус през 2017 г. Снимка: Уикипедия

Съд в Беларус обяви за екстремистки всички виртуални прояви на измислената държава Вейшнория, съобщава правозащитната организация „Весна“.

Вейшнория е несъществуваща виртуална държава, „разположена“ в Западен Беларус. Тя е измислена преди 5 години от организаторите на военните учения на Русия и Беларус „Запад 2017”. Тогава, според програмата на ученията, Беларус е била нападната от три „държави агресорки“ – Весбария, Лубения и Вейшнория.

Идеята за независимата държава допаднала на потребители в интернет, които започнали да подкрепят „вражеската страна“. Впоследствие те създали онлайн всякакви институции на Вейшнория, държавна символика – бяло-синьо-бяло знаме, валута – талер и дори започнали да издават интернет паспорти. Според сайта на виртуалната държава „гражданство“ на Вейшнория са получили повече от 19 хиляди души.

В „официалния сайт“ на Вейшнория се разказва, че „древните вейшнорци първи използвали прото-прото-интернет, дивани и тролинг за борба с враговете си. По време на война никой не взимал вайшнорци за роби, защото те и тогава не работели“.
За вейшнорци са провъзгласени Адам Мицкевич и Тадеуш Косцюшко.

Сега съдът в Беларус е обявил за екстремистки всички онлайн материали, свързани с Вейшнория. Под забрана са Ютюб каналът на измислената държава, Фейсбук страницата ѝ, Инстаграм профилът ѝ и акаунтите в TikTok и Телеграм.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах