Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Измислиха как да дишаме под вода

Датски учени изобретиха материал, който произвежда кислород

Новосъздаденото вещество абсорбира кислорода от околната среда. - Измислиха как да дишаме под вода

Новосъздаденото вещество абсорбира кислорода от околната среда.

Човекът вече може да диша и под вода! Учени от Университета в Южна Дания са създали иновативен материал, който може да абсорбира, съхранява и произвеждат кислород в големи количества. Той е като гъба – абсорбира и освобождава кислород многократно, без загуба на свойства.

Този удивителен материал, ключов елемент от който е кобалтът, може да съхранява три пъти повече кислород от акваланговия кислороден балон със същия обем. За дишането на един човек са достатъчни само няколко зърна от веществото, а да бъде изпълнена една стая с кислород, стига около една кофа от субстанцията.

Няколко зрънца от субстанцията са нужни за дишането на един човек.

Няколко зрънца от субстанцията са нужни за дишането на един човек.

Освобождаването на кислород се случва при ниска температура. Това може да бъде постигнато например с помощта на светлина.

Скоростта на поглъщане на кислород може да бъде различна – от няколко секунди до няколко дни, в зависимост от концентрацията на кислород, температурата на околната среда, атмосферно налягане и други фактори, съобщава изданието „Популярна механика“.

Америка за България

Възможността за използване на материала са безкрайни. От него може да бъде създадена многослойна маска, чрез която човек ще диша под вода без акваланг или да излезе без противогаз и друга специална техника в силно замърсена среда. Маски от това вещество могат да се произведат за медицината, както и за бордовете на самолетите за доставяне на кислород за пътниците.

Материалът може да намери приложение в много области.

Материалът може да намери приложение в много области.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Платформа A6 3