СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Измислиха как да дишаме под вода

Датски учени изобретиха материал, който произвежда кислород

Новосъздаденото вещество абсорбира кислорода от околната среда. - Измислиха как да дишаме под вода

Новосъздаденото вещество абсорбира кислорода от околната среда.

Човекът вече може да диша и под вода! Учени от Университета в Южна Дания са създали иновативен материал, който може да абсорбира, съхранява и произвеждат кислород в големи количества. Той е като гъба – абсорбира и освобождава кислород многократно, без загуба на свойства.

Този удивителен материал, ключов елемент от който е кобалтът, може да съхранява три пъти повече кислород от акваланговия кислороден балон със същия обем. За дишането на един човек са достатъчни само няколко зърна от веществото, а да бъде изпълнена една стая с кислород, стига около една кофа от субстанцията.

Няколко зрънца от субстанцията са нужни за дишането на един човек.

Няколко зрънца от субстанцията са нужни за дишането на един човек.

Освобождаването на кислород се случва при ниска температура. Това може да бъде постигнато например с помощта на светлина.

Скоростта на поглъщане на кислород може да бъде различна – от няколко секунди до няколко дни, в зависимост от концентрацията на кислород, температурата на околната среда, атмосферно налягане и други фактори, съобщава изданието „Популярна механика“.

Възможността за използване на материала са безкрайни. От него може да бъде създадена многослойна маска, чрез която човек ще диша под вода без акваланг или да излезе без противогаз и друга специална техника в силно замърсена среда. Маски от това вещество могат да се произведат за медицината, както и за бордовете на самолетите за доставяне на кислород за пътниците.

Материалът може да намери приложение в много области.

Материалът може да намери приложение в много области.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен