Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изненада: Толкин с „нова“ книга

„Падането на Гондолин“ е за Туор, станал герой по неволя

„Падането на Гондолин“ от Джон Толкин ще излезе на английски език през август. - Изненада: Толкин с „нова“ книга

„Падането на Гондолин“ от Джон Толкин ще излезе на английски език през август.

След книгата „Берен и Лутиен“, излязла през май 2017-а, още една „нова“ книга на Толкин ще бъде издадена през август тази година. Новината е изненадваща за всички, дори за учениците на Професора, защото редакторът на книгите – синът му Кристофър Толкин – беше обявил при излизането на „Берен и Лутиен“, че това ще е последната книга на баща му под негова редакция.

Самият Толкин определя „Падането на Гондолин“ като „първата истинска история за Средната земя“ – сказанието е посветено на най-великия таен и добре укрепен елфически град Гондолин на висшите елфи Нолдори и тяхната битка да го опазят от влиянието на злия Мелкор, чиято единствена цел е да унищожи елфическия род и всичко добро красиво, създадено от тях. Главният герой (ако въобще може да има такива в разказите на Толкин) е Туор, племенник на Хурин, познат ни от злочестата си съдба в „Децата на Хурин“. Когато Туор пристига в тайния град, той извършва героични подвизи, печели уважението на консервативните елфи и става баща на Еарендил Полуелф, важен персонаж в „Симарилион“.

Срещу злото на Мелкор се изправя могъщият воден бог Улмо, но въпреки подкрепата му, Нолдорите не успяват да удържат града срещу пълчищата на злия владетел и Гондолин бива изпепелен до основи. Излизането на Улмо от океана по време на жестока буря се определя от издателите като „най-интересния момент в историята на Средната земя“.

Смята се че „Падането на Гондолин“ налага модел на митовете, които Толкин пише след това.

„Това е история за Туор, който по неволя се превръща в герой – модел за всичко, което Професора пише след тази книга. Има тъмен владетел, за пръв път се срещаме с орки и балрози, говорим за Толкин, който оформя това, което ще направи по-късно“, казва Джон Гарт, авторът на „Толкин и Великата война“.

Според Гарт, преданието за Гондолин е писано веднага след битката при Сома, когато Толкин е ранен и се налага да лежи в болница. Българските читатели вече са се срещали с историята за Туор и подвизите му, тъй като в „Силмарилион“ има глава, озаглавена „За Туор и падането на Гондолин“, но сега за пръв път разказът излиза като самостоятелно книжно тяло.

Книгата отново е на издателство „Харпър Колинс“, илюстрациите са дело на Алън Лий, познат ни с рисунките си в „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“.

„Харпър Колинс“ определят „Падането на Гондолин“ като една от „трите най-велики истории“ от по-ранното творчество на Толкин, заедно с „Децата на Хурин“ и „Берен и Лутиен“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90