Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изненада! Вежди с покана за откриването на Роден

Враговете Рашидов и Стоянович за първи път се срещат очи в очи

"Целувката" на Огюст Роден. - Изненада! Вежди с покана за откриването на Роден

"Целувката" на Огюст Роден.

Вежди Рашидов получи покана за изложбата на Огюст Роден! Този факт е истинска изненада, защото министърът на културата Петър Стоянович използва всеки повод да натопи или поне игнорира своя предшественик на поста. Експозицията „Метаморфози“ ще бъде открита в четвъртък вечерта в Националната художествена галерия от 18 ч.

На събитието могат да присъстват само гости с покани. За редови посетители изложбата ще бъде достъпна от петък. Рашидов всъщност е получил покана, защото списъкът с гостите е бил подготвен от френското посолство. Преди дни скулпторът призна, че е възможно и да не получи покана. Причина за притесненията му са уж случайните пропуски на организаторите да споменат името му в информациите около изложбата. Куратор на гастрола е съветникът на Стоянович Борис Данаилов, който бе уволнен от поста директор на НХГ от Рашидов заради съмнения в далавери.

В интервю за „Площад Славейков“ преди дни Рашидов каза: „Възможно е да са забравили да ме споменат от къса памет или пък съвсем целенасочено. Това не е толкова важно, но е много обидно. Защото всичко това, което се случва, е плод на моите човешки усилия. Никой друг в историята на България не е успял да подпише договор нито с „Пти Пале”, нито с „Лувъра”, нито да докара музея „Роден”. Това се случи изцяло с моите лични контакти – ако някой не го знае, да му го напомня. Аз съм човек, който си изкарва прехраната от чужбина, опитвал съм се да емигрирам във Франция, бил съм приятел с някои от най-големите световни скулптори. Предоставих личните си контакти на българската държава.

Ще ви кажа нещо, което не е известно: самият аз имах покана от музея „Роден” да направя изложба, но когато станах министър, пренебрегнах себе си. Предложих да покажем Роден в София, а музеят „Роден“ да представи изложба с български скулптори в Париж.“

На откриването Рашидов и Стоянович вероятно ще се срещнат за първи път очи в очи, откакто се смени властта в Министерството на културата.

Експозицията представя 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел. Сред тях са фигури от монументалната творба на Роден „Портите към ада”, „Мислителят”, „Ева”, „Свети Йоан Кръстител”. Има и монументална версия на „Крачещият мъж“, отлята от бронз, с тегло около половин тон.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg