Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изненада за Вси светии: Огромен астероид прелита до Земята

От НАСА успокояват, че няма опасност от сблъсък – въпреки че разстоянието е минимално

Макар за земните стандарти 486 хиляди километра да звучат внушително, за космоса това практически не е никакво разстояние.  - Изненада за Вси светии: Огромен астероид прелита до Земята

Макар за земните стандарти 486 хиляди километра да звучат внушително, за космоса това практически не е никакво разстояние.

Астероидът ТВ145 ще прелети много близо до Земята в нощта на Халоуин. Небесното тяло, за чието съществуване от НАСА знаят едва от месец, ще се размине безпрепятствано с планетата ни и няма никакви основания за опасения от сблъсък.

Това изображение е генерирано на базата на радарна информация от Обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

Това изображение е генерирано на базата на радарна информация от Обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

Предполага се, че огромната космическа скала е мъртва комета, която удобно според днешния празник, по форма наподобява череп.

Разминаването ще се случи само на 486 хиляди километра в 19 часа българско време в събота, в деня на Вси светии.

Доскоро изследователите не са знаели почти нищо за този астероид, освен за съществуването му. В рамките на следващите ден-два обаче астрономите ще получат отлична възможност да проучат в дълбочина неговата структура и да узнаят какви са минералите, които съдържа.

Наблюдението от страна на специалистите също ще е забележително – предвид изключителната близост на ТВ145. Така че се очакват и високодетайлни снимки от астероида в следващите дни.

Макар за земните стандарти 486 хиляди километра да звучат внушително, за космоса това практически не е никакво разстояние.

От НАСА обаче са категорични, че няма никакви поводи за тревога.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах