Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изпълненията на живо повече вълнуват зрителите, доказа проучване

Театърът учестява сърцебиенето два пъти повече от киното

Ако сте гледали музикалния филм „Мечтателки“ с Бионсе, вероятно сте изпитали два пъти по-малко емоции от хората, които са видели мюзикъла на театралната сцена.  - Изпълненията на живо повече вълнуват зрителите, доказа проучване

Ако сте гледали музикалния филм „Мечтателки“ с Бионсе, вероятно сте изпитали два пъти по-малко емоции от хората, които са видели мюзикъла на театралната сцена.

Науката доказа това, с което посетителите на театър и концерти винаги са били наясно – гледането на едно изпълнение на живо носи много повече емоции, отколкото да видиш същото изпълнение заснето и прожектирано на екран.

За да докажат тази стара теза, учени от Лондонския университетски колеж следят сърцебиенето и потните жлези на представители на различни публики – хора в кино и в театър. Проучването показва, че сърцебиенето на зрителите в театъра се влияе от действието на сцената. Пулсът им се учестява два пъти повече, отколкото на зрителите в киното, обобщава „Гардиън“.

Голяма част от успеха на изпълнението на живо се крие в това, че ние сме социален вид – коментира Джоузеф Девлин, професор по когнитивна неврология в Лондонския университетски колеж. – Всеки път, когато отидем да гледаме едно изпълнение на живо, независимо дали е концерт или друг вид шоу, хората говорят за енергията. Всеки знае за какво става дума, но каква е тази енергия всъщност? Ние открихме, че сърцата на хората в публиката започват да бият в синхрон, зрителите започват да се влияят от реакциите на околните. Ти чуваш техните възклицания, пляскането, смеха или ужаса им, в зависимост от това какво гледаш. Отразяваш реакциите и това усилва твоето лично преживяване.

Проучването изследва публиката на театралния спектакъл „Мечтателки“ и хората, които гледат на кино нейната филмова адаптация от 2006 г., която е много близо до сценичната версия. Сюжетът разказва за възхода на група певици от 60-те от шоута за таланти в Детройт до суперзвезди с платинени албуми. Историята е частично базирана на кариерата на Даяна Рос и „Дъ Сюприймс“. Премиерата на спектакъла на „Уест Енд“ е преди 35 години, но едва в съвремиието става хит на „Бродуей“.

Според Девлин вариациите в пулса на двете публики идва от идеята за „емоционалното усилване“.

„Да бъдеш сред публиката на шоу на живо генерира повече енергия, хората реагират с по-силни емоции, захранвани с енергията на изпълнителите и на тълпата“, обяснява той.

Подобен ефект може да се наблюдава и при публиката в киносалон, но в доста по-малка степен. Във всички случаи да гледаш продукция заедно с други хора предизвиква много повече емоции, отколкото да гледаш същото на видео сам, казва неврологът.

Учените измерват и електропроводимостта на кожата, която се влияе от промяната в отделянето на пот. Това има пряка връзка с емоционалното ни състояние. Влияние има още и количеството публика – когато са повече зрителите, толкова емоцията е по-силна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg