Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изпълнителите на „Корона чао“: Нямаме нужда от преводач, а от най-близък съсед

Дац и Александър от Северна Македония с обръщение към българския премиер и с песен на български език (видео)

Стопкадър от видеото към песента „Целувката на Ана“ в изпълнение на северномакедонците Дац и Александър на български език - Изпълнителите на „Корона чао“: Нямаме нужда от преводач, а от най-близък съсед

Стопкадър от видеото към песента „Целувката на Ана“ в изпълнение на северномакедонците Дац и Александър на български език

Актьорът Драган Спасов-Дац и композиторът Александър Митевски от Северна Македония се обърнаха във Фейсбук към премиера Бойко Борисов по повод добросъседските отношения между България и Македония. Не се споменава ролята на България, блокирала преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, но видимо това е подтикът за писмото. То е придружено от клип в Ютюб, в който на чудесен български език двамата изпълняват старата градска песен „Целувката на Ана”.

Дац и Александър наскоро станаха особено известни с хита си „Корона чао”, посветен на пандемията, който си пусна и Бойко Борисов в едно от прословутите си видео включвания от джипа. Сега двамата се посветили на проект, наречен „Любовен паспорт“, където пеят любовни песни от целия балкански регион на оригиналните им езици.

Ето какво написа Дац до Бойко Борисов (в превод от македонски):

„Господин Борисов,
Пиша ви на моя език, защото знам, че се разбираме добре и за двата ни езика нямаме нужда от преводач.

Господин Борисов,
При нас най-близкият съсед е като роднина. Отиваш при него да молиш за помощ по всяко време, а той прави същото, когато има нужда от нещо. Имате ли нужда от захар, брашно, хляб, клещи, помощ да се пренесе нещо… ето го и най-близкият съсед. Ако не си в добри отношения с най-близкия съсед, ще трябва за една отвертка да търчиш по други етажи, но там съседът си има свой най-близък съсед.

Сигурен съм, че и при вас е така, така че ще разберете за какво говоря.

Сърдечни хора сме, пълни с любов, които умеят да обичат, когато са обичани. Има и от онези другите, но такива има навсякъде. Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш, защото любовта и приятелството търсят разбиране, а ние трябва да се разбираме.

Господин Борисов,
С Александър направихме проект, наречен „Любовен паспорт“, където пеем любовни песни от целия регион. Засега имаме македонска песен, гръцка песен, сръбска, босненска, влашка, руска, турска, българска… Мисията на дуета ни е да разпространява любов чрез музиката. Всички те са красиви песни, изпълнени с много любов, а за песента и любовта няма граници, особено ако нямаме нужда от превод, за да разберем думите. Двата ни езика си приличат и затова сте слушали без проблем обработката ни „Корона чао“, дори сте я споделили на страницата си във Фейсбук.

Колкото повече езици разбира човек, толкова по-богат е.

Ето, чуйте „Целувката на Ана”, песента, която наскоро изпяхме в български оригинал като част от „Любовен паспорт“, и нека не позволяваме вместо към най-близките съседи, да търчим по други етажи за всякаква помощ. Защото на другите етажи имат други най-близки съседи.

Поздрави от Дац и Александър!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах