Софийска филхармония МЕГАБОРД

Изповедта на един комунистически шпионин във Виетнамската война

Романът „Съпричастният“, награден с „Пулицър“, ще бъде филмиран и тръгва като минисериал с Робърт Дауни Джуниър

„Съпричастният“ предлага неизследвана гледна точка към събитията от Виетнамската война. Снимка: Изд. „Кръг“ - Изповедта на един комунистически шпионин във Виетнамската война

„Съпричастният“ предлага неизследвана гледна точка към събитията от Виетнамската война. Снимка: Изд. „Кръг“

Има ли непозната гледна точка към войната във Виетнам? Оказва се, че има, и американо-виетнамският писател Виет Тан Нгуен я изследва в шпионския трилър „Съпричастният“. Романът, награден с „Пулицър“, е толкова интригуващ, че Робърт Дауни Джуниър купува правата върху него и през 2024 г. предстои да тръгне минисериал по НВО, в който известният актьор изпълнява едновременно няколко роли на отрицателни персонажи.

„Съпричастният“ е написан в първо лице като изповед. Главният герой е комунистически шпионин. Син на виетнамка и французин, човек, разкъсван драматично между два свята, той действа като къртица във висшите ешелони в Сайгон. След като през 1975-а градът окончателно пада под напора на Народния фронт за освобождение на Южен Ви­етнам, той е евакуиран в САЩ заедно с други оцелели военни от Южен Виетнам и продължава шпионската си дейност в сформираната в Лос Анджелис имигрантска общност. Но двойственият живот на изтерзания герой и психологическите противоречия в самия него скоро ще се усложнят страховито, след като се включва в обречената мисия на бежанците да се върнат в родината и да я отвоюват обратно от комунистите.

Едновременно трилър и социална сатира, „Съпричастният“ улавя ужаса и абсурда на Виетнамската война, представяйки в нова светлина бурните събития покрай окончателното изтегляне на американците от страната в средата на 70-те години. Романът надскача историческия си контекст и изследва много по-универсални, значими и вечно актуални теми: непреодолимите културни различия между Изтока и Запада, тежестта на имигрантския живот, противоречията в човешката природа, търсенето на идентичност, силата на приятелството…

Изпълнена с мрачен хумор, динамика и съспенс, но в същото време изтънчена и критична към американската пропаганда, дълбоко вкоренена в световната попкултура, прозата на Виет Тан Нгуен е сравнявана с тази на майстори като Джоузеф Конрад, Греъм Грийн и Джон льо Каре.

Виет Тан Нгуен (1971) е писател и университетски преподавател, роден в Южен Виетнам. Едва четиригодишен, непосредствено след падането на Сайгон под властта на комунистите, се установява със семейството си в Калифорния. Тези бегли първи спомени и имигрантските му преживявания се превръщат в ядрото на дебютния му роман „Съпричастният“, донесъл му световно признание и популярност. Освен него Нгуен има в библиографията си още един роман, сборник с разкази и две нехудожествени книги. Редовен сътрудник е на „Ню Йорк Таймс“, където пише основно на тема имиграция, бежанци, политика, култура и проблемите в Югоизточна Азия. Преподава английска литература, американистика и етнология в Университета на Южна Калифорния.

На български „Съпричастният“ излиза под знака на издателство „Кръг“ в превод на Майре Буюклиева. Корицата е дело на Ина Христова.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg