VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изпращаме 56 сандъка със злато в Лувъра

Държавата пусна обществена поръчка за авиокомпанията, която ще вози българските съкровища до Париж

На стените в залата за реставрация в НИМ са залепени снимки на мраморно момиче с тъжен поглед. Статуята е едно от най-ценните притежания в колекцията на Васил Божков, която не бе допусната за участие в изложбата в Лувъра. Снимки: Румен Добрев - Изпращаме 56 сандъка със злато в Лувъра

На стените в залата за реставрация в НИМ са залепени снимки на мраморно момиче с тъжен поглед. Статуята е едно от най-ценните притежания в колекцията на Васил Божков, която не бе допусната за участие в изложбата в Лувъра. Снимки: Румен Добрев

Петдесет и шест железни сандъка чакат да бъдат напълнени с най-значимите древни богатства на България. Контейнерите ще летят на 23 март за Париж, където на 14 април в Лувъра ще бъде открита изложбата „Епопея на тракийските царе“.

Част от сандъците са наредени в момента в хранилищата на НИМ, други са из музеите в страната, откъдето трябва да пратят избраните за Лувъра антики. В ателиетата на Националния исторически музей вече реставрират последните предмети, които ще бъдат показани във Франция.

9

Марио Дамянов реставрира последната хидрия за Париж.

Марио Дамянов лепи една от шестте римски хидрии, открити миналия век в Пловдив. Едва сега им е дошъл редът за реставрация, защото идеята на кураторите на изложбата е да представят не отделни находки, а целия инвентар от един археологически обект. Дамянов почиства още антично бронзово огледало от могила в района на Пловдив, както и останки от конска амуниция от погребение на принцеса, открити в Синеморец – нейните златни обици с миниатюрни статуетки на богинята Нике са доста популярни, след бяха показани преди години в медиите.

12

Бронзово огледало от антична могила в района на Пловдив.

14

Останки от конска амуниция от погребение на принцеса в района на Синеморец.

13

Сбруята е силно обгоряла, по нея има кожа, плат и сребро.

Останките от сбруята на двата коня, с които древната дама е била изпратена в отвъдното, са силно обгорели, от тях има останки от кожата на ремъка, плат и сребърни мъниста – те ще пътуват за Париж, без да бъдат реставрирани, защото учените там искат да ги изследват. На съседната маса реставраторките Радостина Ценкова и Татяна Еждик връщат блясъка на римски керамични съдове – каничка и гърне, от обект, датиран от 3-4 век пр. н. е. във Варна.

20

Радостина Ценкова и Татяна Еждик работят над реставрацията на три керамични съда.

18

Съдовете са част от антично погребение, открито край Варна.

Сандъците, в които скоро тези съдове ще бъдат положени, са изработени от специална сплав. Тя по думите на директора на НИМ Божидар Димитров издържа на 1900 градуса температура.

„Ако самолетът, с който ще пътуват за Париж, се разбие и пламне, предметите в нея ще оцелеят, най-много да се затоплят леко“, казва пред „Площад Славейков“ историкът.

24

Последни приготовления преди да бъдат напълнени сандъците за Париж.

Контейнерите, с които разполага музеят, общо са 200. Купени са преди години в Берлин за 300 хиляди долара. България нерядко ги дава под наем на музеите в съседните държави – Сърбия, Македония, Румъния, когато техни експозиции пътуват за изложби в чужбина.

Самолетната авиокомпания, което ще отнесе българското културно-историческо наследство в Париж, ще бъде избрана с обществена поръчка, обявена в сряда. Превозвачът ще получи за транспортирането на съкровищата 33 хиляди лева.

Най-масивните експонати в изложбата ни във Франция тежат общо 2 тона, казва Димитров. Това са три огромни каменни изображения – надпис от Септември, мъжка статуя от Бургас и лъв от Стрелча. Те ще бъдат извозени до Париж с камион, пратен от Лувъра.

Железните сандъци издържат на 1900 градуса температура.

Железните сандъци издържат на 1900 градуса температура.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg