Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изпращат ДНК на американски президенти към звездите за „космическо погребение“

Мисия „Ентърпрайз“ се отправя към дълбокия Космос с кичури коса на четирима държавни глави и прах от създателя на „Стар Трек“

Космическите погребения могат да се организират в земната или лунната орбита или отвъд в дълбокия Космос. Снимка: ЕПА/НАСА - Изпращат ДНК на американски президенти към звездите за „космическо погребение“

Космическите погребения могат да се организират в земната или лунната орбита или отвъд в дълбокия Космос. Снимка: ЕПА/НАСА

Американските президенти Джордж Вашингтон, Джон Ф. Кенеди, Дуайт Айзенхауер и Роналд Рейгън ще получат „космическо погребение“. Кичури от косите им ще бъдат качени на борда на ракетата „Вулкан“ и ще отпътуват към междузвездното пространство по-късно през годината от площадка край Флорида, съобщават от „Celestis“ – тексаска компания, занимаваща се с изпращането на човешки останки в Космоса или т. нар. „космически погребения“.

Мисията, наречена „Ентърпрайз“, ще съдържа кремирани останки от Джийн Родънбери, създател на научно-фантастичната поредица „Стар Трек“, и на съпругата му и актьори от легендарния сериал от 60-те. Това ще бъде второ погребение за Родънбери в Космоса – през април 1997 г. ракета на същата компания „Celestis“ отпътува със 7 грама кремирани останки на сценариста и продуцент.

Кичурите коса от четиримата президенти са били подарени на компанията от анонимен дарител и са били придружени със сертификат за автентичност, казват в изявление от космическата погребална агенция. Преди това пробите са били част от колекцията на Луис Мушро, колекционер на кичури коса от популярни личности, починал през 2014 г.

„Тези кичури коса се съхраняват на място с контролиран климат в подготовка за мисията. Прибавяйки ДНК на тези американски икони на борда на „Ентърпрайз“, ние създаваме прецедент и допринасяме към историята на човешкото изследване на дълбокия Космос“, коментира Чарлс Чейфър, собственик на „Celestis“.

Услугата „космическо погребение“ – изпращане на човешки останки до земната орбита, се предлага и за обикновени хора срещу сумата от 4995 долара. Изпращането на кремирани останки в лунната орбита или в дълбокия Космос е на цени от почти 13 хил. долара.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg