Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Израел напуска ЮНЕСКО, след опит да бъде отречена историята им по Светите земи

Япония спира финансирането на културната агенция към ООН

Джамията Ал-Акса, квартирата на тамплиерите или Соломоновият храм? ЮНЕСКО ще реши този въпрос с резолюция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Израел напуска ЮНЕСКО, след опит да бъде отречена историята им по Светите земи

Джамията Ал-Акса, квартирата на тамплиерите или Соломоновият храм? ЮНЕСКО ще реши този въпрос с резолюция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече „абсурдна” проекторезолюция, използваща само арабските названия на ислямски и юдаистки свещени места. Израел смята този езиков избор за поредно доказателство за пристрастията на Обединените нации. Държавата прекъсна сътрудничеството си с ЮНЕСКО, ден след като културната агенция на ООН прие проекторезолюция, според която страната следва да се отрече от дълбоките исторически връзки на еврейския народ с редица свещени места в Йерусалим.

Проекторезолюцията, озаглавена „Окупирана Палестина”, се ползва с подкрепата на няколко арабски държави и назовава само с арабски имена местностите около свещения за трите аврамически религии хълм, включващ западната стена и останки от библейския Храм – най-святото място за молитва за всеки вярващ юдаист. Подписването на резолюцията предстои следващата седмица, но вероятно имената в текста няма да бъдат променени.

Израелците и много евреи по света приемат това като пореден случай за антиизраелски пристрастия в Обединените нации, където Израел и съюзниците му са надвишавани по брой от арабските държави и поддръжниците им.

Министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет информира ЮНЕСКО за решението на странта си. Държавата ще прекрати всякакво сътрудничество с международната организация.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Кметът на Йерусалим Нир Баркат заяви, че е „вбесен” от резолюцията. Според него това е все едно ООН да отрече християнската история на Ватикана или ислямското минало на Мека.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която наскоро изгуби в оспорвани избори за върховния пост в ООН, изрази смущението си от проекторезолюцията, заявявайки, че различни народи почитат едни и същи места, понякога под различни имена.

Междувременно и друга държава се оттегля частично от културната агенция на ООН. Япония обяви, че спира своя дял от финансирането на ЮНЕСКО за следващата година заради тяхна резолюция, разглеждаща японските жестокости в Нанкин, Китай, в навечерието на Втората световна война.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах