Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Израелско радио пусна Вагнер и се извини

В страната композиторът все още предизвиква ожесточени спорове с творчеството си

Произведения на Рихард Вагнер не само не звучат по радиото в Израел, в тази страна те почти не се изпълняват. - Израелско радио пусна Вагнер и се извини

Произведения на Рихард Вагнер не само не звучат по радиото в Израел, в тази страна те почти не се изпълняват.

Израелското национално радио се извини на слушателите си, след като пусна в ефир произведение на Рихард Вагнер. Композиторът все още поражда ожесточени спорове в страната заради откровения си антисемитизъм и заради Хитлер, негов голям почитател.

Въпреки ясното разделение в общественото мнение, водеща радиостанция за класика в Израел пусна откъс от „Залезът на боговете“ в петък, съобщава Би Би Си. По-късно се наложи да се извини на слушателите си, обяснявайки, че от екипа на радиото са направили грешка в „артистичния си избор“ и Вагнер няма повече да звучи по тяхната станция.

Държавната радиокорпорация добави, че осъзнава болката, която тази музика може да предизвика сред оцелелите от Холокоста.

Вагнер е добре познат със своите крайни възгледи, в творбите му се среща мнението му за чистота на расата. Композиторът е писал и памфлет, озаглавен „Юдаизмът в музиката“, където твърди, че „евреинът е неспособен на артистични изяви“.

Произведенията на Вагнер не са забранени в Израел, но не звучат почти никъде заради явната обществена позиция. Пуснатият в петък запис е финалният акт на „Залезът на боговете“, дирижиран от Даниел Баренбойм, който е с еврейски произход. Творбата е изпълнена на фестивала в Байройт в чест на Вагнер през 1991 г.

Последвалото извинение също получи критика, най-вече от хората, които смятат, че отблъскващите възгледи на композитора не бива да дискредитират напълно произведенията му.

„Има толкова оцелели от Холокоста, които обичат музиката [на Вагнер] – така, както има и такива, които ѝ се противопоставят. Неговата музика трябва да се слуша, просто защото е красива“, казва Джонатан Ливни, председател на Израелското Вагнерово общество.

В един от редките случаи, когато Вагнер се изпълнява от израелци, бе през 2011-а г. в Германия. Тогава диригентът на израелския камерен оркестър Роберто Патерностро изтъкна, че идеологията на Вагнер е „ужасна“, а неговата цел е „да раздели човека от изкуството му“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах