Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изречението, което се превърна във филм за $200 млн.

„Rogue One: История от Междузвездни войни“ – космическа опера от една далечна галактика

Хронологично действието в новия филм започва 13 години по-рано от „преди много години“, а географски – в същата далечна галактика.  - Изречението, което се превърна във филм за $200 млн.

Хронологично действието в новия филм започва 13 години по-рано от „преди много години“, а географски – в същата далечна галактика.

Преди четирийсет години кинозрителите (по света през 1977-а, у нас – 1978 г.) се оказаха в разгара на Междузвездна гражданската война, която изглежда никога няма да свърши. Всичко започна с думите: Преди много години в една далечна галактика… и изчезващия в мрака на космическата бездна жълт надпис:

Епизод 4

Води се гражданска война.

Бунтовническата флота удържа първата си победа над зловещата Галактическа империя.

В хода на битката, бунтовническото разузнаване успява да се добере до тайните планове на Звездата на смъртта – гигантска бойна космическа станция,  разполагаща с огнева мощ, достатъчна да да унищожи цяла планета…

Група от четирима сценаристи са взели последното изречение и са направили от него сценарий за 134-минутен филм, който струва $200 млн. и се очаква да донесе най-малко 4-5 пъти повече – „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Четири десетилетия след онова знаменито „Преди много години в една далечна галактика….” и шест неравни продължения по-късно, третата най-успешна поредица в историята на киното най-сетне може да се похвали със спин-оф – или както го донарекоха на български – „История от Междузвездни войни“.

Като дете Джин Ерсо успява да се скрие, докато имперски щурмоваци отвеждат насила баща ѝ Гейлън (Мадс Микелсен), прочут учен от типа на Джулиъс Опенхаймер, който по-късно се съгласява да довърши създаването на Звездата на смъртта. Джин е спасена от Соу Герера (Форест Уитакър), герой от войните на клонираните и бунтовник с кауза – докато не попада в плен. 13 години по-късно имперски пилот-беглец (Риз Ахмед) успява да са занесе на бунтовниците тайно съобщение от Гейлън Ерсо.

Вече порасналата Джин (Фелисити Джоунс)  е освободена от бунтовническия командир Касиан Андор (Диего Луна) и неговия дроид K-2SO, за да се срещнат  с пилота-беглец и заедно още няколко наемници да поемат на смъртоносна мисия. По пътя ги очакват хиляди имперски щурмоваци, бойна авиация, крачещите танкове-мастодонти и самата Звезда на смъртта с пълната прелест на ужасяващата си мощ. Отново се срещаме и със самия Дарт Вейдър.

Хронологично действието в новия филм започва 13 години по-рано от „преди много години“, а географски – в същата далечна галактика. С малки, но важни изключения, героите са предимно нови. Видовото разнообразие сред тях не е особено голямо – роботът е само един, повечето персонажи са просто хора. В  полово отношение кастът е същият като в „Силата се пробужда“ – една жена води мъжка дружина. Войводата пак е мома-англичанка, но друга – с повече опит и известност, с номинация за Оскар („Теория на всичко“) преминала съвсем наскоро през „Ад“-а на Дан Браун.

Като етническо и расово разнообразие Rogue One е напълно в тон с най-актуалните тенденции в Холивуд: има мексиканец (Диего Луна), афроамериканец (Форест Уитакър), британец от пакистански произход (Риз Ахмед), датчанин (Мадс Микелсен), китаец (Дони Йен)… Но по-важното е, че са добри актьори. Режисьорът Гарет Едуардс дебютира с филм за половин милион долара – сензационната, поетична, научно-фантастична драма-трилър  „Чудовища“, оседла емблематичното чудовище „Годзила“ (2014) и сега отново е тук с боксофис чудовище за 200 милиона долара, обречено да разкъса конкуренцията на парченца.

Познатите герои в „Rogue One“ са малко, но особено знакови.

Познатите герои в „Rogue One“ са малко, но особено знакови.

„Rogue One: История от Междузвездни войни“ е красиво и напрегнато приключение със стадартен сюжет, добри актьори, отлична операторска работа и зашеметяващи ефекти и локации (Малдивските острови). Филм, който с лекота завладява сетивата, но оставя на спокойствие емоциите и интелекта.

Това не се отнася за тийнейджъри и зрители с кинокултура, оформена под силното влияние на Междузвездни войни. „Rogue One: История от Междузвездни войни“ е ценно допълнение към сагата и чудесен образец в жанра си – космическа опера. А това е нещо като сапунена опера, „Дръзки и красиви“ на голям екран, в космоса, с лазерни мечове, извънземни екземпляри, щипка източна мистика и шепа антиимперска риторика. То май стана доста различно, но така е, когато Силата е теб.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах