Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изродщина

Видеото с побоя над бебето трябва да се гледа. Защото е емблема за това как работим и какви сме, когато останем без надзор

 - Изродщина

Гледах видеозаписа от зловещата нощ, в която акушерката изтезава малката невинна душичка. И съм сигурна – тази жена е не просто превъртял изрод и садист. Тя просто така си работи. Така работят голяма част от българите – с омраза.

В действията на акушерката, документирани от записа, няма истеричност, има по-скоро методичност. Отива до плачещото бебенце и започва да го налага с юмруци. Със сигурност го е правила и друг път, с други бебета. Това е нейният начин да ги приспи – зашеметява ги с удар по фонтанелата, за да не плачат и да не й пречат. Ако й беше за първи път, след първата доза удари щеше да има някакво изтрезняване и паника в по-следващ момент – щеше да започне да се суети около бебето, да провери дали диша. Няма такова нещо във видеозаписа.

Би било добре да се провери какво е здравословното състояние на всички деца, родени по време на нейни дежурство през годините. Вероятно някои от тях днес заекват, имат двигателни или други проблеми.

И не е вярно, че акушерката е била грижовна към другите, неплачещи бебета. Вижте записа – тя не ги повива, тя старателно нагласява завивките така, че шишетата с бибероните да могат да се закрепят в посока устенцата на бебетата – като се събудят, да лапнат бибероните и да не плачат. Да не й създават излишна работа.

А този номер с шишетата е изключително опасен при новородени – така те могат да се задушат с течността. Новородените се хранят само, поети в прегръдка, с леко повдигната главица – така ги приспиват в нормалните болници. Там, където човешкият живот има стойност, а хората вършат работата си с любов и отговорност.

Някакъв психолог каза по една от телевизиите, че колежките на акушерката сигурно тайно я разбират и й съчувстват – плачът на бебетата бил сред най-изнервящите звуци. Не я оправдавайте. Като е била толкова изтощена и не понася бебешки плач, да напусне, по дяволите, а не да си чака заплатата, рушвета, кутиите с бонбони… Ако майката на Никол я беше подкупила с 20 лева преди дежурството, Емилия сигурно щеше да пощади бебето.

Това бебе. Но не и следващото.

И стига, моля ви, стига с този burn out. В случая не става дума за емоционално прегаряне. Става дума за изродщина и за едно нашенско българско отношение към работата. Неслучайно съседите и колегите на акушерката повтарят колко добър човек била тя. Защото и те са като нея. Мразят работата си. И използват материала, с който работят, за боксова круша. Затова бият кончетата, които теглят каруците и псуват, докато месят хляб. Затова не произвеждаме нищо.

Новородените са боксовата круша на акушерката Емилия. Ако беше лелка в детска градина, щеше да изтезава по същия начин тригодишни деца. Ако готвеше в ресторант, щеше сигурно да плюе в супата. Ако работеше като държавен служител, щеше да унижава и тъпче гражданите пред гишетата. И пак да мърмори колко й е ниска заплатата. Ако беше политик, щеше да краде и да се гаври със законите.

Мисля, че видеозаписът от злокобната нощ трябва да се гледа от цялото ни пълнолетно население. Защото е нещо като национална емблема за това как работим и какви сме, когато останем без надзор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90