Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Изследване: Дивите слонове се обръщат един към друг по име

Това укрепва социалните връзки между тях, смятат учените

Изследването е проведено сред популация от диви слонове в Кения. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изследване: Дивите слонове се обръщат един към друг по име

Изследването е проведено сред популация от диви слонове в Кения. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слоновете се обръщат един към друг по име с помощта на индивидуални викове, аналогични на човешките имена, показва изследване на учени от Университета в Колорадо, публикувано в изданието „ IFLScience“.

В хода на проучването учените са анализирали сигналите на дивите слонове в два района на Кения – голямата екосистема Самбуру на север и Националния парк Амбосели на юг. Те са записали 625 различни звуци, като 597 от тях принадлежали на членове на една семейна група.

Екипът е измерил акустичните характеристики на записаните звуци и е провел серия статистически тестове, които показали връзка между звука и слона, към който е бил насочен. Оказало се, че съобщенията между слоновете съдържат индивидуални специфични викове, по които може да се разбере към кого от стадото са насочени.

Това според екипа учени показва, че виковете на слоновете съдържат аналози на човешки имена. Изследователите подбрали 17 слона и им пуснали запис на викове, свързани според изследването именно с тях. Резултатите от теста показали, че животните по-бързо реагират на подобни обръщения, като отговарят и се приближават към източника на звука.

Екипът учени твърди, че слоновете си дават имена, защото понякога са склонни да се отделят на по-малки групи, които по-късно се обединяват отново в стада до 100 животни. Притежанието на „имена“ улеснява комуникацията и помага за укрепване на социалните връзки като при хората.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90