Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изследване: Мравките провеждат ампутации, ако са ранени

Насекомите могат да адаптират лечението в зависимост от типа увреждане (видео)

Насекомите успяват да повишат шанса за оцеляване на ранените. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изследване: Мравките провеждат ампутации, ако са ранени

Насекомите успяват да повишат шанса за оцеляване на ранените. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мравките ампутират взаимно крайниците си, ако е възникнала опасност за живота им. Това показват резултатите от изследване, публикувано в научното списание „Current Biology“.

Учените са провели поведенчески и микробиологични експерименти с мравки. Повреждали краката им в областта на бедрата. Техните съплеменници спасявали ранените чрез ампутация на крайника над мястото на травмата. Ампутацията ставала чрез изгризване на крака. При това мравките действали до 50 минути след получаване на раната. Така насекомите успявали да повишат шанса за оцеляване на ранените.

В изследването станало ясно още, че мравките могат да променят типа лечение в зависимост от тежестта на увреждането. Ако раната се намирала в долната част на крайника, не ампутирали крака, а го облизвали, за да понижат риска от инфекции.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg