Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изследване на бягството в театър „Азарян“ (видео)

Спектакъл на Веселка Кунчева на новооткритата сцена в НДК

Любопитен елемент е и музиката, която се изпълнява изцяло на живо от Милица Гладнишка, без записани части. Снимка: Иван Дончев - Изследване на бягството в театър „Азарян“ (видео)

Любопитен елемент е и музиката, която се изпълнява изцяло на живо от Милица Гладнишка, без записани части. Снимка: Иван Дончев

Вал от патерици се издига в театър „Азарян“ в събота вечер за втората премиера на новосъздадената сцена в Националния дворец на културата. Режисьорът Веселка Кунчева представя авторския си спектакъл „Бягства“ – една театрална синестезия.

На сцената за представлението се издига плътен вал от патерици, бастуни и проходилки. От тях са обградени и двете актриси, Милица Гладнишка и Полина Христова. За първи път спектакълът се играе от 19,30 часа в събота, както и от 18 часа в неделя.

„Бягства“ е проект на Веселка Кунчева, която стои зад спектакли като „Аз, Сизиф“, „Страх“, „Момо“, „Вграждане“. Нейни този път са не само режисурата, но и текстът. Интересното е, че драматургията се е родила последна.

Изследвайки темата за бягствата на човека от себе си и за неговото самоосакатяване, Кунчева е създала общата рамка на действието. От експериментите ѝ със сценографа Мариела Голомехова се е родила и музиката, а чак след това е дошъл и текстът – дори и когато проектът бе представен пред журналисти, само преди дни, текстът все още подлежеше на корекции.

Любопитен елемент е и музиката, която се изпълнява изцяло на живо от Милица Гладнишка, без записани части. Приложена е технологията loop session, която позволява наслагване на гласа на изпълнителя, за да се постигне многогласие.

Вижте кратко видео от репетиционния процес на новата премиера на театър „Азарян“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg