Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изследват коса, за която се предполага, че е била на Леонардо

Представят кичура в родния му град на 2 май, за 500-ата годишнина от смъртта на художника

Детайл от автопортрет на Леонардо да Винчи (1452–1519), рисуван около 1512 г., част от Колекцията на Кралската библиотека в Торино, Италия. - Изследват коса, за която се предполага, че е била на Леонардо

Детайл от автопортрет на Леонардо да Винчи (1452–1519), рисуван около 1512 г., част от Колекцията на Кралската библиотека в Торино, Италия.

Двама италиански учени ще направят ДНК анализ на кичур коса, за който се смята, че е принадлежал на Леонардо да Винчи. Космите са притежание на частна американска колекция и ще бъдат изложени за пръв път в музея на ренесансовия майстор във Винчи (града в Тоскана, където е роден) на 2 май. На този ден се навършват 500 години от смъртта на художника, архитект, скулптор, инженер и изобретател, отбелязва „Гардиън”.

„Открихме в чужбина кичур коса, описан като „Les Cheveux de Leonardo da Vinci” (от френски: Косата на Леонардо да Винчи) и тази необичайна реликва ще ни позволи да продължим мисията си и да проучим ДНК-то на Да Винчи”, обясняват в съвместно изявление Алесандро Вецози, директор на музея на ренесансовия творец, и Аниезе Сабато, президент на фондацията, която се грижи за наследството му.

Кичурът ще бъде представен пред медиите в четвъртък във Винчи, когато Италия отбелязва 500-годишнината от смъртта на художника.

„Тази историческа реликва – кичур коса – дълго време бе скрита в колекция в Америка – казва Вецози. – Сега ще бъде експонирана за пръв път заедно с документите, които доказват произхода ѝ.”

През 2016-а Вецози и Сабато обявиха, че са открили прекъсната родова линия, произлизаща от полубрата на Да Винчи – Доменико. Тя минава през 35 наследници от мъжки пол, които живеят през по-голямата част от времето в района на Тоскана.

„Нуждаем се от останките коса, за да затвърдим историческото си проучване от научна гледна точка – разяснява Сабато. – Планираме да извършим ДНК анализ на реликвата и да я сравним с ДНК-то на живите наследници на Леонардо, както и с костите, открити в гробовете на Да Винчи през последните години.”

Според Сабато, резултатите от изследването им може най-накрая да разрешат противоречието дали останките от Амбоаз, Франция, наистина принадлежат на ренесансовия гений.

Първоначално Да Винчи е бил погребан в параклис в Сен Флорентен в замъка „Амбоаз“, намиращ се в долината на Лоара във Франция. Параклисът е унищожен по времето на Френската революция. По-късно останките от гроба са изместени в по-малък параклис в същото шато, но и до днес остава съмнението, че преместените кости наистина принадлежат на Да Винчи.

Събитията в памет на Леонардо започнаха в Амбоаз на 29 април. Роден като незаконен син на нотариус, той никога не се жени и не оставя преки наследници. Напуска Италия на 64-годишна възраст, за да се присъедини към двора на френския крал Франсоа I.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg