Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изтъркай книга и спечели

Ако книгите имаха данъчните преференции на хазарта, или защо издателство пуска за 24 май книга на Стефан Цанев със скреч талон

Манол Пейков излага фактите за ДДС върху книгата у нас и по света. Снимка: Стопкадър от видеото - Изтъркай книга и спечели

Манол Пейков излага фактите за ДДС върху книгата у нас и по света. Снимка: Стопкадър от видеото

Първата книга в света със скреч талон е българска и ще излезе по повод Деня на българската култура и писменост 24 май. „Български хроники“, том 4“ на Стефан Цанев ще се появи по книжарниците с поле за изтриване, подобно на талоните на Националната лотария. Лимитираното издание е формата на протест на издателство „Жанет 45“ срещу високия данък върху книгите. 

Книгата с поле за изтриване е озаглавена „Издание на щастието“. На корицата има обособено скреч поле, което след изтъркване читателят разбира какво печели: „щастливото“ издание на книгата, което е 20% по-евтино от обикновеното – толкова, колкото щеше да струва, ако книгите у нас се ползваха с ДДС-преференцията на игрите на късмета. Книгоиздаването и печатът у нас се облагат с 20% ДДС, а игрите на късмета – с 0% ДДС, заради европейски регламент, който изрично освобождава хазарта от този налог.

Манол Пейков, управител на „Жанет 45“, излага сравнението във видео, заснето подобно на видеото със Захари Бахаров и изречението „Лотарията накара отново хората да мечтаят“.

„Целта на изданието е да привлече вниманието на обществеността и на политиците върху нуждата от по-нисък ДДС върху книгите в България – казва Пейков. – Този данък е намален в почти всички европейски държави, което действа като важен стимул книгите да са по-достъпни, а хората да четат повече.“

„Жанет 45“ реализира инициативата, защото хората, работещи в него, вярват, че културата е най-ценното ни наследство, което си струва да запазим и развиваме.

„Вярваме също, че има и други, които мислят като нас. И също като нас искат книгите да бъдат по-достъпни за повече хора“, казва Пейков. И пита:

„Наистина ли сме държава, която цени хазарта повече от културата?“

От издателството приканват съмишлениците си да подкрепят каузата, като се включат в петицията за намаляване на ставката на ДДС върху книгите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах