Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изтичат правата на филми на Чаплин и Бъстър Кийтън

35-те най-гледани филма на 1923-та стават публично достояние от 1 януари 2019-а

Чарли Чаплин в кадър от „Пилигрим“. От 1 януари 2019-а филмът е без авторски права. - Изтичат правата на филми на Чаплин и Бъстър Кийтън

Чарли Чаплин в кадър от „Пилигрим“. От 1 януари 2019-а филмът е без авторски права.

Най-голямата колекция с филми от нямото кино от 1998-а насам губи авторските си права от 1 януари 2019-а. 35 заглавия, в които се срещат имената на Чарли Чаплин, Сесил Б. Демил и Бъстър Кийтън, ще станат достъпни за широката публика – всички заглавия за пръв път са презентирани през 1923 г., пише „Индиуайър“. Колекцията включва още „стотици хиляди“ книги и музикални изпълнения.

Режисьорите, които обичат да включват черно-бели ретроспекции в кинопроизведенията си, ще имат доста опции – и то от творци, доказани като едни от най-големите в областта на нямото кино.

„Списъкът ни е само частичен, още много творби навлизат в публичното пространство от догодина, но достоверната информация, потвърждаваща това, е или изгубена, или трудно се намира“, пише Дженифър Дженкинс от правния център в университета в Дюк, която следи случая отблизо.

Повечето от тогавашните режисьори правят опити да придобият авторски права над продуктите си веднага след като ги пускат на пазара, но голяма част от тях никога не са дигитализирани или срокът им на авторство изтича (заради неколкократните изменения в закона, филмите са били обект на авторско право 95 години).

От тук нататък се предвижда по всяка Нова година в следващите няколко десетилетия все повече и повече творби, навършили 95 години да губят авторството си и да стават достъпни – освен ако законът отново не бъде променен, а срокът – удължен, както се случва вече няколко пъти.

Списъкът с 35-те заглавия включва най-гледаните филми на 1923-а: „Десетте божи заповеди“ на Демил (неговият римейк от 1956-а с Чарлтън Хестън и Юр Бринър печели седем награди „Оскар“), комедията „Пилигримът“ и драмата „Парижанката“ на Чаплин (който изпълнява малка роля в трети филм „Души за продан“ на Рупърт Хюз), „Нашето гостоприемство“, режисиран от Бъстър Кийтън, „Дневникът на Глумов“ на Сергей Айзенщайн, „Изпепеляваща младост“ (Flaming Youth) на Джон Франсис Дилън и още много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС