Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Източна Европа с най-ниско доверие във ваксините от целия свят

40% от българите ги смятат за безопасни, 57% - за ефикасни

71% от българите се съгласяват, че ваксините са важни за децата, 7% са на обратното мнение. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Източна Европа с най-ниско доверие във ваксините от целия свят

71% от българите се съгласяват, че ваксините са важни за децата, 7% са на обратното мнение. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публичното недоверие във ваксините означава, че светът прави стъпка назад в борбата срещу смъртоносни, но предотвратими инфекциозни болести, предупреждават експертите. Най-голямото глобално проучване за отношението към имунизациите показва, че доверието на хората е ниско в някои региони, а най-ниско е в Източна Европа. Изследването е на „The Wellcome Trust“ и е проведено сред повече от 140 хил. души от 140 държави. Данните обобщава Би Би Си.

Световната здравна организация определя недоверието във ваксините като една от Топ 10 заплахи за здравето в глобален план. 84% от всички запитани казват, че вярват в ефикасността им, 5% не са съгласни, а 12% не са си изградили мнение по темата. У нас 96% са посочили, че са ваксинирали децата си, но едва 40% вярват, че те са безопасни. Въпреки това 57% признават, че имат ефект, а 71% са на мнение, че са важни за децата.

Паралелно с проучването за доверието във ваксините, на респондентите се задават пет ключови въпроса, отговорите на които формират т. нар. от социолозите „индекс на доверие в учените“. В България 11% имат високо доверие в учените (при среден показател за Източна Европа 15%), 55% им се доверяват средно (62% за Източна Европа), 20% имат ниско доверие у тях (15% за Източна Европа).

Вижте още: ДАЙТЕ НИ ВАКСИНА СРЕЩУ ГЛУПОСТТА

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Защо ваксинирането има значение?

Научно доказано е, че ваксините са най-добрата защита на човечеството срещу смъртоносни болести, които може да доведат до инвалидност, като морбили например. Имунизацията защитава милиарди хора по света и доказателство за нейната ефикасност е вариолата, напълно овладяна през 1979 г. Човечеството е напът да добави и още една болест към каталога с лечими болести и това е полиомиелитът.

Днес морбили обаче се появява отново, и според експерти една от причините може да е масовото избягване на хората да се ваксинират. Недоверието им, според тях, е породено от страхове и дезинформация. Доктор Ан Линдщранд, експерт по имунизации от СЗО, коментира, че настоящата ситуация е много сериозна.

„Недоверието във ваксините има потенциала, поне на някои места, да попречи на прогреса, който светът прави в контролирането на предотвратими болести – казва тя. – Всяка повторна поява на тези болести е неприемлива стъпка назад.“

Държави, които са били толкова близо напълно да овладеят болестта, наскоро се бориха с повторната ѝ поява (в това число и България, но до епидемия не се стигна). В почти всеки регион в света през 2017 г. регистрираните случаи на заболяване от морбили са били 30% повече, отколкото през изминалата година, сочат данните.

От СЗО предупреждават, че изборът да не се ваксинираш, независимо от причината, излага на риск и околните. Ако достатъчно хора са ваксинирани, болестта спира да се разпространява – нещо, което експертите наричат „колективен имунитет“.

„Много сме загрижени в момента заради морбили, защото при по-малко от 95% ваксинирано население се появяват огнища на болестта. Точно това наблюдаваме сега“, коментира Имран Кан от тръста, провеждащ изследването.

Къде доверието е ниско?

Населението в райони с по-висок стандарт показва по-ниско доверие в ефикасността на ваксините. Във Франция – една от страните в Европа, която се бори с морбили – всеки трети не се съгласява с твърдението, че ваксините са безопасни. Това е най-високият показател за всички проучени 140 държави. Французите не се съгласяват и с друго твърдение – 19% не смятат, че имунизациите действат, а 10% не намират защо са важни за децата. Френското правителство наскоро добави още 8 ваксинации към задължителните 3, на които децата трябва да се подложат.

В съседна Италия се прие закон, в който училището има право да откаже достъп на детето или дори да наложи глоба над родителите, ако се установи, че не е направена някоя от задължителните ваксини.

В Украйна се наблюдават най-много случаи на заболяване от морбили в Европа за 2018 г. – 53 218. Там 50% намират ефект от ваксините.

Къде доверието е високо?

Най-високо доверие във ваксините има в Южна Азия, където 95% се съгласяват, че имунизациите имат ефект, последвани от Източна Азия, където резултатът е 92%. В Бангладеш и Руанда процентите също са близо до 100 – държавите правят всичко възможно да доставят ваксини на населението, въпреки някои физически препятствия. Руанда е първата неразвита държава в света, която осигури достъп на млади жени до ваксината срещу човешки папиломен вирус, която предотвратява рак на матката.

Откъде идва скептицизмът?

Изследването показва, че хората с високо доверие в учените имат по-високо доверие и в безопасността на ваксините. Проучването не изследва всички причини за недоверие, а експертите се съгласяват, че много фактори са от значение. Един от тях може да е чувството за сигурност – ако една болест е станала по-малко популярна, то нуждата от имунизация да я предотвратиш изглежда много по-малка.

Всички медикаменти, включително ваксините, имат странични ефекти. Но имунизациите се проверяват дали са безопасни и ефективни. Интернет обаче позволява тиражирането на вярвания и притеснения, които се разпространяват бързо и не винаги са базирани на факти.

Вижте още: КАК ЮТЮБ ПОДХРАНВА ТЕОРИЯТА ЗА ПЛОСКАТА ЗЕМЯ

В Япония често се водят дискусии за ваксината срещу човешки папиломен вирус, тъй като в държавата е разпространено схващането, че тази имунизация води до неврологични заболявания. Публичното обяснение на експерти обаче е довело до покачване на доверието във ваксините като цяло, както сочат резултатите.

Във Великобритания, както и в България, много хора погрешно смятат, че имунизациите причиняват аутизъм. В случаи на съмнение, казват от СЗО, по-добре се допитайте до квалифициран здравен работник – те са достатъчно добре обучени и могат да препоръчат ваксина на базата на научни факти.

Вижте още: СТОЙЧО КЕРЕВ СРЕЩУ СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ

ПИСМО ДО Г-ЖА БУЛЕВА, КОЯТО НЕ ВЯРВА, ЧЕ НЯКОЙ Е КАЦАЛ НА ЛУНАТА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3