Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изтриха Акунин от афишите, скриха Улицка и Глуховски от рафтовете

Руското Министерство на културата се оправдава с „исканията на руснаците”

Борис Акунин е изразил съглaсие неговите пиеси да бъдат достъпни за руската публика дори анонимно. - Изтриха Акунин от афишите, скриха Улицка и Глуховски от рафтовете

Борис Акунин е изразил съглaсие неговите пиеси да бъдат достъпни за руската публика дори анонимно.

Премахнаха името на Борис Акунин от афишите на всички спектакли по негови произведения в Русия, съобщава радио „Свобода“. Самите спектакли продължават, но без упоменаване на автора им. По думите на самия писател, за това той е бил уведомен от директора на Руския младежки академичен театър в Москва, но същото се е случило и в Александрийския театър в Санкт Петербург.

Министърката на културата на Руската федерация Олга Любимова е обяснила премахването на името на Акунин от афишите и обявите с „изискванията на самите руснаци“, посочва РБК.

„Тези културни дейци, които в това сложно време напуснаха страната, отказаха се от Русия, публично се изказаха против нейната богата култура, съвсем логично напускат и нашите институции, и техните афиши. В Министерството на културата на Русия постъпват много сигнали от граждани, възмутени от присъствието на тези имена в информационно-рекламните материали на държавните институции. Това е искане от обществото и ние не можем да го игнорираме“, заявяват от културното министерство на федерацията.

Самият Борис Акунин е заявил, че не осъжда театрите и напълно разбира, че им се налага да действат под натиск.

„Да се занимаваш с култура в днешна Русия е все едно да плуваш в сярна киселина“, коментира събитията писателят.

Той е изразил съглaсие неговите пиеси да бъдат достъпни за руската публика дори анонимно.

Междувременно журналистката Ксения Собчак съобщи, че ръководството на Московския дом на книгата е направило списък с нелоялни на режима писатели и техните книги трябва да се поставят на по-скришни места в книжарниците. В списъка влизат 15 автори, сред които Борис Акунин, Дмитрий Биков, Дмитрий Глуховски, Людмила Улицка, Екатерина Шулман, Михаил Зигар, Андрей Макаревич и др. Всички те са критикували руските власти и много от тях са обявени за „чуждестранни агенти“.

Вижте още: ОЧAКВA СЕ ЯДРЕНA ВОЙНA И ОТ ИЗТОЧНA ЕВРОПA НИЩО НЯМA ДA ОСТAНЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg