Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изтриха видео карикатура на Чавдар Николов (видео)

Клипът за конската и свинската опашка заличен от сайтовете на Нова тв и Vbox7

Кадър от цензурираната видео карикатура на Чавдар Николов - Изтриха видео карикатура на Чавдар Николов (видео)

Кадър от цензурираната видео карикатура на Чавдар Николов

Видео карикатурата на Чавдар Николов, посветена на мутрите, които „арестуват“ мигранти по границата с Турция с белезници „свински опашка“, и излъчена тази сутрин по Нова телевизия, бе изтрита от сайтовете на медията. 

Клипът започва с надпис „681 Конска опашка“ и образа на хан Аспарух, който развява знаме с конска опашка – символ на прабългарите. Следва надписът „2016 Свинска опашка“ и образът на Бойко Борисов, а зад него Динко и останалите ловци на мигранти. Премиерът развява не знаме, а „свинска опашка“. Облечен е с анцуг, а на гърдите му вместо SAMSUNG пише NESAMSUM.

Часове след появата на 16-секундния клип той бе изтрит от сайтовете на Нова телевизия и Vbox7.

Видео карикатурата на Чавдар Николов все още е налична онлайн – в YouTube канала на сайта Клуб Z:

Припомняме, че Реджеп Ердоган поиска наказателно преследване на немски комедиант заради сатиричен видеоклип, осмиващ президента на Турция. В отговор канцлерът Ангела Меркел заяви:

„Ние имаме фундаментални ценности в конституцията и сред тях е член 5, който е свобода на мнението, свобода на науката и, разбира се, свобода на изкуството. Изкуството и тези основни ценности са валидни независимо от всеки политически проблем, който дискутираме едни с други, включително бежанския проблем, и смятам, че Турция и Европейският съюз, а също и специално Германия, имат интерес в намирането на политическо разрешение.“

Турското правителство официално поиска комедианта Ян Бьомерман да бъде съден за „клеветническо стихотворение“ за Ердоган. Продуцентската компания зад телевизионното предаване на Бьомерман, „Нео Магазин Роял“, съобщи, че епизодът този четвъртък е отменен, а като мотив посочи „огромното медийно внимание и фокусът върху програмата и нейния водещ“.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС