Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Изтриват ни от картата на писмеността, за да накажат „непокорната и неблагодарна“ България

Историкът и дипломат проф. Кирил Топалов с коментар за филма „Една вяра, един език“

Българската държава трябва да реагира на подобен тип провокации на ниво правителство, смята проф. Кирил Топалов. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Изтриват ни от картата на писмеността, за да накажат „непокорната и неблагодарна“ България

Българската държава трябва да реагира на подобен тип провокации на ниво правителство, смята проф. Кирил Топалов. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

„Манипулативни дипломатически хватки“ нарече реакцията на руското посолство в София за филма „Една вяра, един език“ проф. Кирил Топалов, писател, литературен историк и дипломат, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. Пред „Площад Славейков“ проф. Топалов отбеляза, че филмът, подкрепен от посолството на Русия в Скопие, със сигурност е координиран с централната власт, защото в Русия нищо на подобно ниво не може да се случи, без да е дирижирано от Кремъл.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ ИЗТРИТА ОТ КАРТАТА НА ПИСМЕНОСТТА

„Това са стари техни тези, по които съм взимал отношение, когато бях посланик във Ватикана. През 2017 г. Путин заяви, че от македонските земи е дошла писмеността. След това пък се появи скандалната изложба в Руския културно-информационен център в София, в която се твърдеше, че Кирил и Методий лично са занесли християнството в Русия, век преди тя да го приеме. Това са стари руски маневри – от времето на империята, от времето на социализма и от времето на постсоциализма – които никога не са прекъсвали. Става дума за желание да се накаже непокорната България, която престана в последните години да бъде непрекъснато благодарна и задължена на Русия. Правят ни на маймуни“, заяви проф. Топалов.

Той подчерта, че в Русия няма „авторски филми“.

РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ ЗА СПОРНИЯ ФИЛМ: ТОВА НЕ Е ОФИЦИАЛНА РУСКА ИСТОРИОГРАФИЯ

Според видния дипломат би трябвало българската държава да реагира на подобен тип провокации на ниво правителство.

Проф. Топалов, който е активен участник в смесената българо-македонска комисия, коментира пред „Площад Славейков“ как се развиват преговорите със Северна Македония. Според нашия учен те буксуват, защото насреща няма адекватен отговор.

„От македонска страна участват отлично подготвени историци – подчерта той. – Те познават изворите, библиотеките им са пълни с български исторически книги, но са съзнателни фалшификатори. Би било оправдано, ако бяха заблудени, ако бяха жертви на идеологическа манипулация, но те знаят истината и съзнателно я изкривяват.“

Проф. Топалов разказа за предложението на македонската страна да се приеме „мултиперспективен поглед“ към проблемите. Цитира и значението на тази позиция според северномакедонските учени:

„Мултиперспективността ще позволи на историци, учени, журналисти, общественици, политици и който и да било друг да тълкува историческите събития според своята гледна точка, дори тя да не отговаря на истината“.

„Когато работим с тях, сме под стрес – допълни проф. Топалов. – Мислим, че са учени, а те всъщност са манипулатори и фалшификатори.“

Според него комисията е отхвърлила една от най-важните точки – общата история.

Тълкуванието на дипломата за развитието на събитията е свързано не просто с политиката на Скопие, а с влиянието на Сърбия. Според него лъжите на македонските историци са инспирирани от официалната политика на Белград.

„Фактически Скопие използва българската позиция за ветото като алиби – твърди проф. Топалов. – Казват: „Бугарите не ни пускат, те са виновни“. А всъщност Северна Македония спазва указанията да не влезе в Европейския съюз преди Сърбия и разиграва фарс пред собствените си граждани и пред Европа. Управляващите в Белград не позволяват присъединяването на Северна Македония, защото там, както и да изглежда на повърхността, всъщност продължава югополитиката на Милошевич.“

Според проф. Топалов наложеното от Сърбия разединение се отразява най-вече на бизнеса.

„Бизнесотношенията между две съседни държави са изключително важни и за двете – казва професорът. – Инфраструктурата е от жизнено значение, но бизнесът е и търговия. Трябва да има комуникации. Преди двайсетина години, когато отношенията между България и Северна Македония бяха на по-добро ниво, започнахме да строим жп линия. Българската страна я докара до границата, но оттатък е само трева и коприва. Скопие е свързано чрез магистрали с Белград и Солун, към Албания води модерен широколентов път. До България пътят прилича на шосето София-Своге през 50-те години. Това показва нежелание да се развива бизнесът, символична стена между двете държави, което вреди повече на тях, отколкото на нас.“

Категоричното становище на проф. Кирил Топалов е, че България не бива да се отказва от позицията си по отношение на Северна Македония.

„Едно прибързано решение в полза на интеграцията към ЕС и снемане на ветото ще означава да се изгаврим с паметта на нашите деди, загинали за свободата на Македония“, смята проф. Топалов.

Той разказа за фаталното решение на Коминтерна от 1934 г., което разделя българската народност на три – добруджанци, тракийци и македонци.

„Комунистическата партия подарява Македония на Тито и е била готова дори Пиринска Македония да им даде“, казва проф. Топалов и допълва, че от 75 години Македония има своя държавна идентичност, това трябва да се приеме, но нямаме право да приемем без съпротива абсурдни твърдения, че тази държава от хилядолетия е македонска и че е създала азбуката.

„България трябва да защитава правата си. Македонците се оплакват, че отнемаме тяхната идентичност, а всъщност те отнемат нашата“, казва един от най-големите специалисти по българо-македонските проблеми у нас.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах