Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Извънредна стратегия в киното: филмите едновременно онлайн и на голям екран

„Уорнър брос“ пуска премиерно и в HBO Max най-скъпите си продукции като „Дюн“ и „Матрицата 4“. Но само през 2021 г.

В Америка зрителите ще решат къде ще гледат „Дюн“ - вкъщи или в киносалона, но българската публика няма да има този избор. Снимка: „Уорнър брос“ - Извънредна стратегия в киното: филмите едновременно онлайн и на голям екран

В Америка зрителите ще решат къде ще гледат „Дюн“ - вкъщи или в киносалона, но българската публика няма да има този избор. Снимка: „Уорнър брос“

Когато „Уорнър брос“ обяви, че „Жената чудо: 1984“ ще тръгне едновременно на голям екран и в стрийминг платформата НВО Мах на 25 декември, индустрията отбеляза плановете като необичайни и изключение – отговор на една непредвидена пандемия. Оказва се обаче, че студиото ще постъпи по същия начин с всички филми, планирани за 2021 г. Общо 17 заглавия, сред които „Матрицата 4“, „Дюн“, „Отряд самоубийци“ запазват премиерните си дати, но публиката ще може да избира как да ги гледа – вкъщи или в салона, отбелязва „Варайъти“.

Българските зрители обаче няма да имат тази дилема, тъй като НВО Мах все още няма покритие на територията на страната. У нас филмите ще може да се гледат само в киносалоните.

Решението на „Уорнър брос“, което шокира киноиндустрията, е поредното доказателство за повишилата се важност на стрийминг платформите заради коронавирусната пандемия, замразила филмопроизводството за месеци наред.

Сред филмите, които тръгват едновременно на голям и малък екран, са трилърът на Дензъл Уошингтън „Малките неща“ (The Little Things), игралният римейк на „Том и Джери“, „Годзила срещу Конг“, „Онези, които ме искат мъртва“ (Those Who Wish Me Dead) с Анджелина Джоли, нов филм от хорър поредицата „Заклинанието“, продължение на „Космически забивки“, спортната драма „Крал Ричард“ с Уил Смит.

В краткосрочен план новите продукции ще бъдат сериозна конкуренция за „Нетфликс“, основния опонент на НВО Мах. Услугата тръгна през пролетта на 2020 г., но не успя да се наложи веднага на пазара. Филмите, които ще бъдат пуснати в платформата обаче, ще останат само за 31 дни. След това ще може да се гледат само на голям екран.

Изпълнителният директор на „Уорнър медия“ Ан Сарноф изтъкна, че „уникалният едногодишен план“ не се очаква да продължи през следващите години и се смята за временно решение на настоящата здравна криза.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg