Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Извънредно положение във Венеция заради високите води (снимки)

Площад „Сан Марко“ наводнен, на места туристите влизат в хотелите си през прозорците

На 12 ноември водите на площад „Сан Марко“ стигнаха 1, 87 метра. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Извънредно положение във Венеция заради високите води (снимки)

На 12 ноември водите на площад „Сан Марко“ стигнаха 1, 87 метра. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Венеция обяви извънредно положение заради сезонните приливни води, силния вятър и дъжд, причиняващи вълни на знаменития площад „Сан Марко“. Това е най-голямото наводнение от 1966 г. насам, когато водата достига рекордните 194 см – сега на 12 ноември вечерта се покачи до 187 см. Кметът Луиджи Бруняро обвини за ситуацията климатичните промени и помоли италианското правителство за съдействие, съобщава „Дойче Веле“.

Приливът е покрил площад площад „Сан Марко“, историческата базилика и повечето малки улички и площади в града. Туристите се движат във вода на места до кръста, изградени са специални мостове за улесняване на движението. Шофьорите на водни таксита помагат на туристите да се качат през прозореца на хотелите. Край по-натоварените туристически обекти патрулират лодки, изпълняващи ролята на спешна помощ, разказва „Гардиън“.

Силните ветрове предизвикаха вълни по площадите на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венеция преживя тежка нощ на 12 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наводнението взе една жертва – 78-годишен мъж е загинал в дома си вследствие на токов удар.

Ситуацията е драматична – написа Бруняро в Туитър. – Молим правителството да ни помогне. Цената ще бъде висока. Това е резултат от климатичните промени. Приливна вълна от 187 см ще остави незаличима рана.“

Кметът на Венеция на оглед с пура в ръка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко часа след достигането на най-високото си ниво, водата започва бавно да спада, но „страхът от нанесените щети“ остава, казва кметът. Положението на „Сан Марко“ е особено драматично, тъй като площадът се намира в най-ниските части на града.

От 2003 г. насам се работи по проект, който да защити града от подобни наводнения, но той многократно е бил отлаган, съпътстван със скандали и липса на бюджет.

Тежките атмосфери условия във Венеция не спряха ентусиастите на площад „Сан Марко“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туристите се забавляват. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица исторически забележителности в града също са потънали във вода. Снимка: ЕПА/БГНЕС

И на други места в Италия местните се борят с подобни тежки условия, включително в Матера, европейска столица на културата за 2019 г. Страната се готви за още наводнения – прогнозата за времето вещае проливните дъждове да продължат.

В по-натоварените части на Венеция е изградена специална инфраструктура от дървени мостчета за придвижване. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мостът Риалто. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надписи призовават туристите да се разхождат бавно, защото водата е солена. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС