Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Извършиха първата безкръвна операция на мечка у нас

Туморът на Сузана е бил отстранен с лапароскопска операция

Сузана ще остане под наблюдение за няколко дни до пълното си възстановяване. Снимка: „Четири лапи“ - Извършиха първата безкръвна операция на мечка у нас

Сузана ще остане под наблюдение за няколко дни до пълното си възстановяване. Снимка: „Четири лапи“

Мечката Сузана от парка за мечки в Белица успешно премина операция по отстраняване на тумор на яйчника, съобщават от „Четири лапи“. Първата лапароскопска операция на мечка у нас е извършена от немски екип, начело със специалиста Марк Гьолкел от Института за зоопарковете и дивата природа в в Лайбниц, Германия.

Туморът на Сузана е открит при обичайния годишен ветеринаро-медицински преглед преди месец, състоянието му изисквало спешна намеса. Лапароскопията представлява ендоскопски оперативен метод, при който през малък разрез в коремната стена се въвежда тънка няколко милиметра тръба, на върха на която е монтирана миниатюрна камера (лапароскоп), за да се направи оглед на коремната кухина. Подобни процедури са безкръвни и не изискват голям външен разрез, което позволява на животното да се възстанови в пъти по-бързо от класическа операция, уточняват специалистите. Лапароскопията на Сузана е била извършена на 8 юни.

Сузана обича да общува както с хора, така и със себеподобни. Снимка: „Четири лапи“

Самият Гьолкел определя операцията като изключително „неинвазивна и щадяща процедура, която ще позволи на Сузана да се възстанови много бързо“. Туморът е бил със заплашителна големина, а операцията се е проточила, но въпреки това мечката пациент се чувства добре след процедурата. Тя ще остане под стриктно наблюдение за определен период, през който ще приема и необходимите за нейното възстановяване медикаменти.

Сузана е спасена от нелицензиран зоопарк в Хърватия, където над десетилетие е била затворена в малко бетонно заграждение от 20 кв. метра. В парка за мечки в Белица тя пристига през 2019 г. със сериозни поведенчески проблеми заради травмата, нанесена от годините ѝ в плен. След неуморни усилия на всички гледачи, Сузана от силно агресивно и уплашено животно се превръща  в най-любопитната и доверчива мечка сред обитателите на парка. Едно от нейните любими занимания е да изучава всяко ново обогатяване на околната ѝ среда и да комуникира със своите гледачи и съседи.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах