Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Извинение от Дев Пател за цвета на неговия Дейвид Копърфийлд

„Какво означава да си актьор – да бъдеш себе си? Тогава сигурно ми е позволено да играя само мъже на 31 г. Няма ли да ми направят и кръвен тест?“, възмущава се актьорът

Дев Пател като Дейвид Копърфийлд. Снимка: Searchlight Pictures - Извинение от Дев Пател за цвета на неговия Дейвид Копърфийлд

Дев Пател като Дейвид Копърфийлд. Снимка: Searchlight Pictures

Дев Пател, познат с ролята си на Дейвид Копърфийлд във филма „Личната история на Дейвид Копърфийлд“, предварително се извинил на режисьора Армандо Янучи за реакцията, която ще провокира участието му във филма. Британският актьор от индийски произход знаел, че цветът на кожата му ще даде повод за „куп коментари“ и ще стане фокус на разговорите около филма, споделя самият той в интервю за „Обзървър“.

Пател влезе в образа на Копърфийлд през 2019 г. Филмът на Янучи („Смъртта на Сталин“) е по романа на Чарлз Дикенс и се смята, че писателят е придал биографични елементи на един от най-разпознаваемите си персонажи. Кастингът бе приветстван от голяма част от зрителите, но, очаквано, имаше и негативни коментари за историческо некоректно изобразяване на Дикенсовата класика.

И докато Янучи нямал колебания относно цвета на кожата на Пател, актьорът, познат от „Беднякът милионер“, споделя притесненията си:

„Попитах Янучи дали ще направи майката на Копърфийлд с кафяв цвят на кожата, дали това ще бъде тема на обсъждане, дали ще има сцена, в която семейството му пристига на лодка?“

Режисьорът отговаря негативно на всички въпроси.

„Виж, казах му тогава, наистина оценявам това, което правиш, но също така и съжалявам, защото знам, че ще се изправиш пред куп коментари, всеки ще се фиксира върху цвета на кожата на главния актьор“, разказва Пател.

Актьорът споделя своето объркване от критичните реакции за цвета на кожата му и изтъква, че получава критики не само когато изобразява персонажи с бял цвят на кожата, но и когато се въплъщава в индийци.

„Къде ми е позволено да съществувам? Колко специфични трябва да сме в тази професия? – пита Пател. – Какво означава да си актьор – да бъдеш себе си? Тогава сигурно ми е позволено да играя само мъже на 31 години. Няма ли да ми направят и кръвен тест? Самата същност на актьорството изисква от теб да играеш, да се трансформираш, променяш, това е чарът на професията. А понякога имам чувството, че съм заклещен в някаква културна ничия земя. Нито съм достатъчно британец, нито – достатъчно индиец.“

След като звездата му изгрява в международен план с „Беднякът милионер“, Пател се надявал ролите му да бъдат многообразни и интригуващи. „Очаквах да дойде ролята на индиец, за която не се иска тежък акцент“, но не получил нищо друго освен „клишета: глуповат поддържащ персонаж или шофьор на такси“.

Следващата роля на Пател също игнорира цвета на кожата – в „Зеленият рицар“ той влиза в образа на британския сър Гауейн, безразсъдно смелия племенник на крал Артур, приел опасното предизвикателство на гигантското чудовище Зеления рицар, чиято цел е да постави на изпитание рицарите от Кръглата маса. Филмът вече имаше световна премиера, предстои да бъде представен и в програмата на фестивала в Карлови Вари. Премиерна дата за България не е определена.

Вижте още: ДЕВ ПАТЕЛ КАТО СЪР ГАУЕЙН В РИЦАРСКИ ЕПОС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90