СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Изюм е като Катин”

Писателят Сергей Лебедев описа руските войници – в миналото и днес – като масови убийци

Украинци изравят тела край Изюм, Харковска област, след като украинските сили освободиха града от руските окупатори. По данни на харковската полиция ексхумираните тела наброяват над 440. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Изюм е като Катин”

Украинци изравят тела край Изюм, Харковска област, след като украинските сили освободиха града от руските окупатори. По данни на харковската полиция ексхумираните тела наброяват над 440. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските войници в Украйна са масови убийци, казва руският писател Сергей Лебедев, познат у нас с романите си „Предел на забравата“ и „Дебютант“, последователен критик както на комунистическата власт, така и на Путиновия режим. Във Фейсбук той написа кратко и силно изявление след откритите в украинския град Изюм масови гробове, в които бяха намерени повече от 450 убити мирни граждани.

„Ниските елхи и светлият пясък на Изюм – те са точно такива, както в смоленския Катин, в тверския Медни, в карелския Сандармох, в киевската Биковня, в северния Аджером, обкръжен от лагерни гробища в тайгата на Коми. Лесно разпознаваш това характерно, тревожно съчетание, което за останалите изглежда така обикновено.

Масовите убийци изпитват известно привличане към меките почви: по-лесно се закопава в тях.

Това е и почеркът на маниака. Повтарящ се топос.

Василий Биков има кратък разказ „Жълтото пясъче“, страшен именно с тази най-детска простота на думата „пясъче“.

През 1937 г. водят затворниците на разстрел: „от градския център до покрайнините и нататък, през крайградското село, към близката горичка, където беше стрелбището на народния комисариат“. Машината засяда в калта, конвоят не може да я помръдне и я извличат, в края на краищата, с напъване, с последно усилие, осъдените на разстрел.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg