POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Йейтс за продан: страстен и мрачен философ

Най-голямата колекция от писма, картини и лични вещи на семейството на поета излиза на търг

„Залезът принадлежи на теб“ на братът на Уилям Бътлър Йейтс, Джак, е сред предложените на търга творби. Снимка: Сотбис - Йейтс за продан: страстен и мрачен философ

„Залезът принадлежи на теб“ на братът на Уилям Бътлър Йейтс, Джак, е сред предложените на търга творби. Снимка: Сотбис

Истинска съкровищница за семейния живот на Йейтс, включително над сто страстни, мрачни и философски писма от поета Уилям Бътлър към първата от много му възлюбени и бюрото, на което ги е писал, ще бъдат показани пред публика за първи път в Дъблин и Лондон през септември – преди да бъдат продадени на търг в „Сотбис“ в британската столица.

Сред експонатите има книги, картини, мебели и лични вещи, свързани с всички членове на артистичното семейство, чиито живот и работа са важна част от живота на Ирландия от ХХ век.

Материалите включват не само писма от нобелиста Йейтс, но също и негови кичури коса, много работи на брат му, художника Джак Йейтс, творби на баща им Джон – като семейни портрети и последния му автопортрет и др.

Сред акцентите са повече от 130 писма, писани на ръка от Уилям Бътлър към първата му любима, Оливия Шекспир. Те се срещат през 90-те години на XIX в., когато тя е нещастно омъжена, а той е предложил брак и е получил отказ (за първи от предстоящите много пъти) от Мод Гон. Писмата оцелели, след смъртта на Шекспир, благодарение на нейния зет Езра Паунд, който върнал всички оригинали. Очаква се кореспонденцията да се продаде за поне 350 хиляди паунда.

Колекцията отразява завоите в романтичния живот на Йейтс. В нея има и портрет на дъщерята на Мод Гон, рисуван от нея. След като Гон многократно отказва да се омъжи за поета, той предлага на дъщеря ѝ – която също не приема.

Смята се, че това е последната продажба на толкова голяма и интимна колекция, свързана с поета. Тя идва след смъртта на сина му Майкъл през 2007 г. и след скорошната продажба на дома му в Далки, край Дъблин.

Изложбата преди търга ще е в „Роял хибърниън академи“ в Дъблин от 14 до 16 септември, а след това от 22 до 26 септември в „Сотбис“ в Лондон. Аукционът ще се проведе на 27 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС