Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Йеронимус Бош, дори още по-странен (видео)

Холандско студио създава анимирана версия на „Градината на земните удоволствия“

Ценителите и изкуствоведите се терзаят от векове:  сериозно или иронично изобразява Йеронимус Бош света? - Йеронимус Бош, дори още по-странен (видео)

Ценителите и изкуствоведите се терзаят от векове: сериозно или иронично изобразява Йеронимус Бош света?

Триптихът на Йеронимус Бош, „Градината на земните удоволствия“, е едно от най-загадъчните произведения на изкуството и вече повече от пет века терзае изкуствоведите и ценителите със скритите си послания.

Магнум опусът на художника е рисуван в края на XIV в. или началото на XV век и задава поредица от въпроси – какво той действително казва за присъствието и падението на човека; предупреждава ли ни да не встъпваме в изкушение, или е възхвала на греха; религиозна или атеистична позиция заема; какво значат всички тези страховити животни и странни псевдосексуални актове; сериозно или иронично изобразява света?

И докато тези въпроси остават без отговор, поне засега, холандското студио „Смак“ изготвя за музея „Стейделик“ в Бреда хипнотизиращо анимирано видео по „Градината“ – пъстро и цветно като Бош, но дори още по-странно от гротесковия му триптих…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах