Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Йордан Йовков в нов сериал на БНТ наесен

В образа на писателя - актьорът Димо Алексиев

Димо Алексиев не можа да се хареса на продуцента в образа на Васил Левски, но за късмет веднага получи роля на друга историческа личност - Йордан Йовков. - Йордан Йовков в нов сериал на БНТ наесен

Димо Алексиев не можа да се хареса на продуцента в образа на Васил Левски, но за късмет веднага получи роля на друга историческа личност - Йордан Йовков.

Мъртвият сезон на българските сериали явно заобикаля БНТ. Макар и с по-нисък бюджет, националната медия не се отказва от телевизионното кино – наесен в ефира й стартира нова поредица, а „Под прикритие“ ще снима Пети сезон. 

Новият сериал „На границата“ филмира военните разкази на Йордан Йовков. Ще видим епични батални сцени от Първата световна война, развити в шест епизода. На екрана ще се появи и самият Йордан Йовков, в чийто образ влиза Димо Алексиев. Режисьорът Станимир Трифонов и сценаристът Димитър Стоянович финализираха преди броени дни историите, описани от певеца на Добружда в цикъла „По места“, съобщават от БНТ. Снимките на сериала всъщност започнаха доста преди кризата на българските сериали – преди 2 години. Така че от режисьора на „Хайка за вълци“ можем да очакваме продукция, реализирана без напрежение и притеснения за пари.

„Снимахме в продължение на над три месеца – половин зима, една цяла пролет и четвърт лято. Личното предизвикателство за мен беше да покажа как в миналото можем да преоткрием себе си и да извлечем поуки за бъдещето си. И не на последно място – да покажем безсмисления ужас на войната“, казва Станимир Трифонов.

Сериалът пресъздава България такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война. Сниман е на различни места из страната – от Синеморец до западната ни граница. Военните униформи, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда в базите на Студио „Екран” на БНТ и „Ню Бояна филм”.

„На границата“ преплита откровенията на Йовков в писмата му, пращани от фронта по времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя, от които ще научи за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и човешкото достойнство.

Образът на тийнейджъра, който чете писмата на Йордан Йовков, е поверен на Мартин Димитров – студент на Иван Добчев. Третокурсникът Димитров вече има и първа роля на професионалната сцена. Той влезе в едно от най-елитните представления на Народния театър – „Козата или Коя е Силвия?“ на режисьора Явор Гърдев. Димитров получи ролята на сина на архитекта (Михаил Билалов), след като Иво Аръков реши да напусне театъра.

В сериала „На границата“ участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други.

Вижте кадри от снимачния процес:

BNT_NA GRANITZATA_Filmmaking_1

BNT_NA GRANITZATA_Filmmaking_3

BNT_NA GRANITZATA_Filmmaking_4

BNT_NA GRANITZATA_Filmmaking_2

BNT_NA GRANITZATA_Filmmaking_5

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС