Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Йорданка Фандъкова – адвокат на танца

Столичният кмет - патрон на дебати за съвременното танцово изкуство

Работните срещи на „Адвокати на танца“ ще се проведат на 14 и 15 май в Център за култура и дебат Червената къща. - Йорданка Фандъкова – адвокат на танца

Работните срещи на „Адвокати на танца“ ще се проведат на 14 и 15 май в Център за култура и дебат Червената къща.

Ефектен пърформанс ще превърне в арт арена Националния стадион „Васил Левски” в сряда, когато стартира международната застъпническа среща за съвременен танц “Адвокати на танца”. Събитията имат за цел да представят проблемите и процесите в това изкуство на Балканите и ще протекат от 13 до 15 май.

Танцовият спектакъл ще бъде изнесен от творци от България, Словения и Германия. Началото е в 16, 54 ч. пред централния вход на стадиона. Сред гостите ще бъдат столичният кмет Йорданка Фандъкова – патрон на инициативата, представители на общини и министерства от балканските страни, артисти и мениджъри от региона, директори на културни институти и посланици.

Зад реализацията на проекта стоят Вили Прагер, Ива Свещарова, Ангелина Георгиева, Стефан А. Щерев, Венелин Шурелов, Галина Борисова, Гизела Мюлер, Драгана Алфириевич и Деян Срхой. Българските организатори на срещата са инициирали нейното провеждане в София заради интензивното развиване на независимата сцена в съвременните изпълнителски изкуства в столицата. Заедно с това съвременният танц и пърформанс се нуждае от повече внимание у нас, както и позиция в националните, общински и регионални културни политики. Работните сесии на срещата ще се проведат на 14 и 15 май в Център за култура и дебат Червената къща.

„Адвокати на танца“ е част от Nomad Damce Advocates – най-новата дългосрочна инициатива на регионалната мрежа в сферата на съвременния танц „Номадска танцова академия“. Основана през 2006 г., тя обединява организации, културни оператори и практици в сферата на съвременния танц от шест държави от югоизточна Европа – България, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, като към нея са асоциирани партньори и от други държави от ЕС – Румъния, Унгария, Германия, Австрия, Белгия, Холандия и Швеция в рамките на най-голямата мрежа в Европа за съвременен танц Life Long Burning, подкрепена от Програма „Култура“ на ЕС.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90