Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Йорданка Фандъкова пресуши блатата на Ларгото

Пари има, но процедурата по следващия етап е блокирана

Снимка: Румен Добрев - Йорданка Фандъкова пресуши блатата на Ларгото

Снимка: Румен Добрев

Блатата, образували се в Античния комплекс „Сердика“ на Ларгото, са вече пресушени, установи проверка на „Площад Славейков“ на място. Останките на римския град обаче продължават да са в окаяно състояние, мястото на разкопките зее като язва в центъра на София. Добре е поне да бъдат върнати във вида, в който бяха оставени преди около 2 години.

Служебният министър на културата Мартин Иванов явно е приел помощта, предложена му от Столична община, и хората, изпратени от кмета Йорданка Фандъкова вече са свършили работа. Чудно, защо предишният министър Петър Стоянович не призна, че няма и стотинка в касата на Министерството му за спасяване на пострадали обекти в културата?!

IMG_0050

За да се стигне до окаяното състояние на археологическия обект на Ларгото, Столична община е инвестирала над 6 млн. лева в археологически проучвания и в укрепителни дейности. Собственик на обекта обаче е Министерството на културата, а не кметството. Проблемът е, че след края на първия етап от разкриването на останките на римска Сердика, работата бе изоставена. Улиците на античния град затънаха в кал и тиня в очакване Министерството на културата да обяви обществена поръчка за изпълнител на следващия етап – консервация и реставрация на археологията. Конкурсът бе спечелен, но резултатът бе обжалван от един от отпадналите кандидати.

IMG_0045

IMG_0047

Пари за следващия етап има. Държавата осигури 16 млн. лв. европейско финансиране, което прави Античния комплекс „Сердика“ един от най-големите проекти в областта на културното наследство у нас.

„Обектът е много труден. Той се намира много ниско, а тук нивото на подпочвените води е много високо, – обяснява пред „Фокус“ зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов. – Имаме естествено концентриране на минерални и подпочвени води в цялата тази зона.

Чобанов разкрива, че по проекта е предвидена цяла отводнителна система, която трябва да се построи час по-скоро, защото изпомпването отгоре не е алтернатива на цялостната система за отвеждане на водите.

IMG_0054

IMG_0020

IMG_0071

IMG_0011

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС