Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Йорданка Фандъкова рицар на книгата

Без допълнителни награди на церемонията за първи път, откак званието се присъжда от АБК

Йорданка Фандъкова е Рицар на книгата за „дългосрочен, съзнателен ангажимент с каузата на българската литература и нейното адекватно разпространение и популяризиране“. Снимка: БГНЕС - Йорданка Фандъкова рицар на книгата

Йорданка Фандъкова е Рицар на книгата за „дългосрочен, съзнателен ангажимент с каузата на българската литература и нейното адекватно разпространение и популяризиране“. Снимка: БГНЕС

Йорданка Фандъкова е единственият Рицар на книгата тази година – за първи път в раздаването на наградите от 2006 г. Столичният кмет получи статуетката на церемония в Музея за история на София във вторник вечерта.

Званието ѝ се присъжда от Асоциация „Българска книга“ за „дългосрочен, съзнателен ангажимент с каузата на българската литература и нейното адекватно разпространение и популяризиране. За подкрепата, оказвана към издателите, респективно към авторите и читателите, допринасяща за разширяването на културната перспектива на града, обмена на културни модели и практики, създаваща условия за разнообразни форми и партньорства между творци“.

Досега всяка година от 2006-а, когато АБК пое организацията на отличията, се присъждаха награди в различни категории – за електронни медии, печатни издания, интернет сайтове, а често и специални грамоти.

Сред носителите на специалната награда „Рицар на книгата“ за политик или общественик са били Сергей Станишев (2009, тогава премиер), Пламен Орешарски (2008, финансов министър), Славчо Атанасов (2011, кмет на Пловдив), Явор Колев (2010, началник на сектор „Борба с компютърните престъпления“ в ГДБОП).

Лауреати на специалното звание са били и Александър Кьосев (2012), Мирослав Боршош (2015), Съюзът на народните читалища (2016). А през 2014-а, заради „сложната политическа обстановка в страната“, АБК не присъди почетната статуетка „Рицар на книгата“ в категорията за политик или общественик.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg