Софийска филхармония МЕГАБОРД

Йосиф Сталин е третият любим император на руснаците

Повече от половината от тях не познават управлението на Александър II Освободител

Според историците, по заповед на Йосиф Сталин в СССР са убити над 10 милиона души. - Йосиф Сталин е третият любим император на руснаците

Според историците, по заповед на Йосиф Сталин в СССР са убити над 10 милиона души.

Управлението на Йосиф Сталин е харесвано от 65 процента от руснаците, а само 20% са негативно настроени към него. Това сочи социологическо изследване на руската агенция „Russian Field“, цитирано от „Радио Свобода“. Сталин заема трето място сред най-одобряваните политически лидери от миналото, преди него са Петър Първи и Екатерина Втора. Най-мразени сред гражданите на Русия са Борис Елцин и Михаил Горбачов.

82% от руснаците дават положителна оценка за управлението на Петър Първи в края на XVII и началото на XVIII век. 71% харесват Екатерина Втора, управлявала от 1762-ра до 1796 г. Отрицателното отношение към тях е ниско – съответно 6 и 10% от интервюираните.

Резултатите за Леонид Брежнев са много близо до тези на Сталин – 61% положителни и 17% отрицателни оценки.

Според „Russian Field“ одобрението за Сталин идва най-вече от мъже над 60 години без висше образование и с доходи в семейството около 80 хил. рубли (800 евро) месечно. Отрицателното отношение се среща по-често при образовани хора с по-високи доходи.

Неприязън руснаците демонстрират на първо място към Борис Елцин – 63% негативни и 17% позитивни оценки. След това идва Михаил Горбачов съответно с 64% и 19%. Двамата са най-добре приети от младежите на възраст под 30 години, а отрицателната оценка е характерна за възрастните хора над 60 години.

Император Александър II Освободител, който премахва крепостничеството и води Руско-турската война, след която идва Освобождението на България, се оказва непознат за руснаците – 53% от тях са заявили, че не знаят нищо за времето на неговото управление.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС