POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кабаиванска разпределя 70 000 евро между свои ученици

Оперната прима Райна Кабаиванска - Кабаиванска разпределя 70 000 евро между свои ученици

Оперната прима Райна Кабаиванска

Десетима български певци ще получат над 70 000 евро от фонда на Райна Кабаиванска. Кои са те, ще стане ясно след XIV-ия майсторски клас на оперната дива в София наесен. През септември великото сопрано ще работи в продължение на две седмици с таланти от цял свят в зала „България”. Най-добре представителите се изпълнители ще се класират за стипендия.

Парите ще се разпределят в две категории – едната в размер на 12 000 евро е за целогодишно обучение в класа на Кабаиванска в Музикалната академия „Веки-Тонели” в Модена, а другата – 2500 евро за един месец занятия с примадоната в Академия „Киджана” в Сиена. И в двата раздела са предвидени по петима стипендианти, уточняват от Нов български университет, които организират майсторските класове на Кабаиванска в София.

Освен стипендии за обучение в Италия, Фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ присъждат и стипендии за обучение в България.

За участие в майсторския клас могат да кандидатстват изпълнители до 32-годишна възраст с музикално образование.

Срокът за кандидатстване в майсторския клас е до 5 септември, прослушването на кандидатите ще бъде на 10 септември, а обучението ще продължи от 11 до 27 септември. На 28 септември най-добрите изпълнители ще се представят с галаконцерт със специалното участие на Райна Кабаиванска в Софийската опера и балет, под диригентството на Найден Тодоров. Тази година изпълнителите от майсторския клас ще представят и още един концерт – на 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив в рамките на V-тия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Българската публика ще има възможност да види най-добрите певци от школата на Райна Кабаиванска, които ще пеят заедно с примата в Юбилейния благотворителен галаконцерт “Райна Кабаиванска представя звездите на операта” – на 18 декември 2014 г. в зала 1 на НДК.

XIV-ят Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от събитията, включени в програмата “София – кандидат за Европейска столица на културата”. Тази година за първи път ще бъде присъдена стипендия от Столична община като се предвижда инициативата в подкрепа на младите български оперни изпълнители да продължи и през следващите години. Български изпълнител ще бъде и носителят на специална стипендия, която Банка ДСК учредява като знак в подкрепа на дейността на Райна Кабаиванска и нейния принос за съвременното оперно изкуство. Стипендии и за български, и за чуждестранни изпълнители в майсторския й клас от години отпуска и верига супермаркети „Фантастико“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС