Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къде е Ани? Нямаше я на протеста (снимки)

Но пък присъстваха контрапротестиращи младежи с анцузи

Празните столове - символ на протеста - с някои въпроси. Снимки: Авторът - Къде е Ани? Нямаше я на протеста (снимки)

Празните столове - символ на протеста - с някои въпроси. Снимки: Авторът

Протестът „В защита на журналистиката“ събра около 300 души пред Министерски съвет в сряда сутринта. Организиран от Асоциацията на европейските журналисти в България, малко след 9 ч. т.нар. Триъгълник на властта започна да се изпълва с репортери, водещи, редактори, фоторепортери и дори главни редактори като Владимир Йончев („Офнюз“), Ана Клисарска („Жената днес“), Александър Кръстев („Аз чета“).

Сред изявените фигури от медиите, уважили протеста, бяха Галя Прокопиева („Икономедия“), Миролюба Бенатова (Нова тв), Иван Бедров („Клуб Z“), Георги Милков („24 часа“)… Включиха  се и колеги, пострадали лично заради работата си – заплашваният от Вежди Рашидов Георги Ангелов от БНТ, Генка Шикерова от Нова, чиито автомобил бе запален, карикатуристът Чавдар Николов – с прекратен договор от Нова тв след карикатура с премиера Бойко Борисов, Къдринка Къдринова, заплашвана от член на СЕМ…

Малка инсталация от три празни стола напомняше на протестиращите ехидните думи на депутата Антон Тодоров отпреди по-малко от седмица към водещия Виктор Николаев (който също бе на демонстрацията) за „празното столче на колежката“ Ана Цолова. На облегалките на столовете бяха закачени лозунги:

Медийното мълчание обслужва задкулисието

Кой опразни стола?

„Къде е Ани?“.

Ани (Цолова) обаче я нямаше. Кой знае къде е…

Липсваха и ред други популярни фигури от медийната среда, които често изразяват недоволство по различни поводи – Петър Волгин, Мартин Карбовски, Валерия Велева. Затова пък отново се появиха контрапротестиращи младежи с анцузи – този път без маски и агнешки главички, а с навити на руло плакати. Така и не разбрахме защо са ги донесли и какво пише на тях. Обясниха ни, че понеже протестът бил мирен, нямало да покажат съдържанието на плакатите си.

Когато протестиращите започнаха да се разотиват, присъстващите полицаи се заинтересуваха от спортистите и ги поведоха нанякъде с обяснението, че трябва да установят самоличността им. По същото това време парламентът гласува оставката на Антон Тодоров. Но Валери Симеонов продължава да е вицепремиер и вместо да последва примера на Антон Тодоров, се канел да съди няколко национални медии.

Селфи в Триъгълника на властта

Емил Джасим, Георги Ангелов от БНТ и писателят Иван Димитров

Галя Прокопиева от „Икономедия“

Светослав Метанов от „Офнюз“, Стефан Миланов и Лилия Цачева от Клуб Z

Живко Константинов и Миролюба Бенатова от Нова тв

Карикатуристът Чавдар Николов и журналистката Анна Заркова

Светослав Иванов и Канна Рачева от Би Ти Ви

Владимир Йончев от „Офнюз“

Георги Милков от „24 часа“ и Полина Паунова от „Медиапул“

Лора Филева от „Дневник“

Йоло Денев

Борислав Кръстев от Клуб Z

Генка Шикерова от Нова тв

Миролюба Бенатова от Нова тв и Иван Бедров от Клуб Z

Къдринка Къдринова от сайта „Барикада“

Политологът Арман Бабикян

Контрапротестиращите младежи не показаха съдържанието на плакатите си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg