Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къде е Морфов? В Рига

Директорът на Народния театър в момента поставя в Латвия

Александър Морфов стана директор на Народния театър един месец след протестите на културата срещу властта. Снимка: Румен Добрев - Къде е Морфов? В Рига

Александър Морфов стана директор на Народния театър един месец след протестите на културата срещу властта. Снимка: Румен Добрев

Къде е Александър Морфов, се питаха всички, след като главният режисьор на Народния театър се скри от медиите, без да обясни защо прие да стане директор на трупата, а месеци преди това протестираше срещу властта. И защо отмени премиерата на първия си от две години насам спектакъл „На ръба”, която трябваше да бъде на 18 януари, пише „Монитор“.

Нито една официална инстанция не пожела да отговори на тези въпроси, нито да разсее гъстата димна завеса, в която потъна новоизбраният шеф на Народния. Най-неочаквано социалната мрежа повдигна малко завесата на мълчанието. На 21 януари на фейсбук страницата на латвийския театър „Дайлес” (Dailes teatris) бяха качени две снимки, от които става ясно, че Морфов се намира в Рига. На едното фото се вижда как той обсъжда с екипа на театъра сценографията на „Полет над кукувиче гнездо”, а на втората е даден сценографският макет на спектакъла. От него става ясно, че за разлика от българската версия тук е наблегнато на решетките на прозорците, така че сцената е заприличала повече на затвор, отколкото на луксозна болница, както е във версията на Народния.

Справка на официалната страницата на „Дайлес” пък показва, че премиерата на „Полета” (Kѕds pѕrlaidѕs pѕr dzeguzes ligzdu) е планирана за 20, 21 и 22 март. От латвийските медии става ясно още, че в началото на новия театрален сезон – през септември 2014 г., втората постановка на Морфов в Рига (след „Животът е прекрасен”, пак в „Дайлес”) е спрягана за една от най-очакваните премиери за сезона. Това означава, че Морфов е знаел за ангажимента си още миналата година, започвайки репетиции в Народния с „На ръба”.

В момента в Народния все още вървят репетиции на спектакъла, макар и не толкова интензивно, обаче само можем да гадаем кога ще бъде премиерата му. Това може да стане евентуално в началото на февруари или след 30 март, ако при Морфов не възникнат други по-неотложни ангажименти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90