Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къде е ритонът на Васил Божков?

Доц. Бони Петрунова твърди, че каквото е донесено в НИМ от иззетата колекция, си е там

Снимка на екрана на телефон, представен от Васил Божков като доказателство, че ритон от неговата колекция е предложен за продажба - Къде е ритонът на Васил Божков?

Снимка на екрана на телефон, представен от Васил Божков като доказателство, че ритон от неговата колекция е предложен за продажба

Всички предмети от колекцията на Божков, постъпили в НИМ от прокуратурата, са си на мястото, заяви директорката на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова по програма „Хоризонт” на БНР. Според нея цялата предадена колекция се съхранява в специализирани помещения на музея като веществено доказателство, а не е предадена в разпореждане на НИМ.

Във вторник бизнесменът колекционер, който пребивава в Дубай и срещу когото българската прокуратура е повдигнала 11 обвинения, съобщи във Фейсбук, че ритон от иззетата му сбирка е предложен за продажба на черния пазар.

Вижте още: РИТОН ОТ ИЗЗЕТАТА КОЛЕКЦИЯ Е ПРЕДЛОЖЕН ЗА ПРОДАН, ТВЪРДИ ВАСИЛ БОЖКОВ 

Пред БНР Бони Петрунова заяви, че след публикацията на Васил Божков е направена проверка за евентуално липсващи артефакти, но подчерта – при това неколкократно – че „всичко донесено от прокуратурата” си е на мястото. Директорката на музея посочи, че от хранилищата им не може да бъде изнесено дори „средновековно копче”.

Доц. Петрунова защити експертите на НИМ, които съхраняват над 100 хиляди предмета – национално богатство.
Вероятно точно фактът, че музеят само съхранява, но не се разпорежда с експонатите от Фондация „Тракия”, е причина досега да няма снимкови доказателства, че точно този ритон все още е в хранилището. От документите, показани от Васил Божков в социалните мрежи, не става ясно дали ритонът е изнесен с инвентарен номер и под какъв номер е постъпил в НИМ.

Ако всички артефакти на Божков, донесени в музея, действително са си още там, някой очевидно трябва да го покаже.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах