Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къде е „Спасителят на света“?

Изчезна най-скъпата картина в историята

„Спасителят на света“ трябваше да бъде изложена в „Лувър - Абу Даби“ миналата есен. - Къде е „Спасителят на света“?

„Спасителят на света“ трябваше да бъде изложена в „Лувър - Абу Даби“ миналата есен.

Служителите в музея „Лувър – Абу Даби“ в Обединените арабски емирства изглежда не знаят къде се намира картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ — най-скъпото произведение на изкуството в историята, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Малко произведения са предизвикали толкова интриги – било то в света на изкуството или сред дворовете на кралските семейства в Персийския залив – колкото въпросният портрет на Исус Христос, приписван на Да Винчи. Първо, автентичността му като продукт на ръката на Леонардо беше предмет на интензивен дебат. След това, през ноември 2017 г., той стана най-скъпата работа, продавана някога на търг – 450,3 милиона долара плати анонимен кандидат, който – изглежда – се включи в аукциона от името на владетеля на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман. (Според някои руски медии, предишният собственик на платното е бил руският милиардер Дмитрий Риболовлев.)

Вижте още: СЪМНЕНИЯ В СПАСИТЕЛЯ НА ЛЕОНАРДО

Сега картината е обгърната от нова мистерия: къде е „Спасителят на света“?

Въпреки че около месец след търга културното министерство на Абу Даби обяви, че местният Лувър е придобил правото да изложи „Спасителят…“, планираното показване на картината през септември миналата година бе отменено – без обяснение. От министерството отказват да отговарят на въпроси. Служителите в „Лувъра – Абу Даби“ казват, че не знаят къде се намира картината. В Парижкия Лувър, който поддържа тесни контакти с Абу Даби, също не знаят нищо.

Представители на френското правителство много искат да включат „Спасителят…“ в голямата изложба тази есен в Париж, с която ще бъде отбелязана 500-та годишнина от смъртта на Леонардо – и все още се надяват, че картината ще се появи отново.

Но някои експерти по Да Винчи вече признават, че са обезпокоени от несигурността относно местонахождението и бъдещето на картината, особено след като обявеното от Абу Даби излагане на картината пред обществеността не се случи.

Остава все така неизвестно и как Лувъра в Абу Даби може да е придобил картината от саудитците – като дарение, заем или частна продажба. Някои предположиха, че принц Мохамед може просто да е решил да си я запази. Саудитското посолство във Вашингтон е отказало коментар.

В над 500-годишната история на платното дотук то вече е изчезвало за дълги периоди от погледа на обществото и специалистите. Смята се, че Леонардо е нарисувал „Салватор Мунди“ около 1500 г. вероятно за краля на Франция Луи XII и неговата съпруга Ана Бретонска. Но според leonardodavinci.nеt, за първи път произведението се споменава като част от колекцията на английския крал Чарлс I (1600 – 1649). Картината се появява публично отново в 1763 г. , когато е продадена на аукцион и след който изчезва за около век и половина.

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

През 1900 г. е купена от сър Чарлс Робинсън като творба на Бернардино Луини, последовател на Леонардо. През 1958-а излиза на търг на „Сотбис“ в Англия и се продава за £45 млн. И отново потъва в неизвестност, докато през 2005 г. не е купена в малка аукционна къща в САЩ. Въпреки че някои уважавани експерти по ренесансово изкуство поставят под въпрос авторството на Леонардо да Винчи, през ноември 2017 г. портретът е част от търг в „Кристис“ в Ню Йорк и е купен за  450 312 500 – нова рекордна цена за произведение на изкуството.

Вижте още: НАЙ-СКЪПАТА КАРТИНА В ИСТОРИЯТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90