Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Къде, кога и какво на 24 май

По-интересните събития в столицата в Деня на българската просвета и култура

Празничното тържество край паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека започва в 11 ч. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Къде, кога и какво на 24 май

Празничното тържество край паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека започва в 11 ч. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В един от най-светлите празници, Деня на българската просвета и култура, мнозина софиянци ще излязат пред Националната библиотека, за да пеят заедно с децата си „Върви, народе възродени…“. На 24 май столицата предлага редица събития – няма да успеете да посетите всички тях – и за да изберете, събрахме някои от най-интересните.

Празниците започват няколко дни по-рано. На 22 май от 19 ч. в Централното фоайе на Ректората е ще бъде открита втората изложба „Нова българска типография“. Други две експозиции вече текат – на 16 май бе открита „Извън контурите“, представяща авторски корици на книги, изработени от Стоян Атанасов. Може да се разгледа в салона на БНП Париба на бул. „Цар Освободител“.

На 22 май под купола на Ларгото ще бъдат раздадени и наградите за култура „Златно перо“ – сред отличените ще бъдат Софийската филхармония по повод 90-годишнината от основаването ѝ, БНТ за 60-годишнината на медията, писателката Здравка Евтимова, певецът Васил Найденов, актьорът Владимир Пенев, примабалерината Красимира Колдамова, драматуржката Здрава Каменова, пианистката Пламена Мангова, цигуларката Мила Георгиева…

Фотографска изложба ни връща в първите години след промените – снимките на Иван Бакалов в експозицията „Големите надежди. 30 години по-късно“ и могат да бъдат разгледани в Музея за история на София, който предлага и изложбата „Стопан – Съвременна Художествена Подвързия в Две Колекции“. В музея могат да се видят лимитирани колекции от ръчно изработени тефтери, орнаментирани с позлата и обковани с апликации от сребро, в съчетание със скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Америка за България

В „Книжен център Славейков“ ще може да се докоснете до „Стоте най-красиво илюстрирани приказки“ и да си припомните класики като „Снежната кралица“, „Алиса“, „Книга за джунглата“…

Междувременно Театър „Българска армия“ ще проведе отново кампанията „Дари книга – ела на театър“. Срещу всяка дарена книга зрители ще получат талон за 50% отстъпка от билета си за постановките на театъра за май и юни. При дарение на три или повече книги, може да поискате втори талон. Томовете ще отидат при хора в неравностойно положение, част от тях ще бъдат доставени на специализирания детски комплекс на УМБАЛСМ „Пирогов”.

С вход свободен на 24 май ще работят Музеят за история на София, Софийската градска художествена галерия, Паркът „Врана“ и Столичната зоологическа градина.

24 май, петък

„Sofia Food Truck Fest“, пролетно издание – 10 ч., „Маймунарника“ в Борисовата градина

Фестивалът ще се продължи до 26 май.

***

Начало на тържественото шествие на ученици – 10 ч., пред Археологически музей

***

Тържествена церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий – 11 ч., пред Народната библиотека

***

„Наистина СвобоДен Пазар“, свободно споделяне на дрехи и вещи – 12 ч., Езерото с лилиите, Борисова градина

***

„Върви, народе възродени“, годишен концерт на Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров – 12 ч., зала „България“

***

Разходка из литературна София по случай 24 май – 13 ч., пред „читАлнЯта“, Градска градина

***

„Янините девет братя“, опера от Любомир Пипков – 16 ч., Софийска опера и балет

***

Празник на буквите – 17 ч., Лятна сцена на НДК

С участието на Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев, Джаз формация „София“ с Яна Чакалска, Нели Рангелова, Биг Бендът към Национално музикално училище „Любомир Пипков“, вокална група „Радиодеца“ към БНР, Оркестър за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

***

„Концептуална манифестация с Тео Чепилов“, представяне на сборника с разкази „Ситуация след ситуация“ – 19 ч., „Concept 166“

***

Празничен концерт на Филхармония „Пионер“ и Софийската филхармония – 19 ч., зала „България“

Ще звучи „Песен“ из „Българска сюита“ на Панчо Владигеров и „Симфония № 5“ на Чайковски. Диригент на концерта е Любомир Денев-син.

***

„Чувство за непоносимост“, прожекция на документалния филма на Боя Харизанова за Георги Марков  – 19,30 ч., Дом на киното

***

„Свободно падащи истории“, разкази на Мария Касимова-Моасе – 19,30 ч., „The Art Foundation“

***

„Харлем шейк“, авторски моноспектакъл на Ованес Торосян – 19,30 ч., Национален студентски дом

***

„Рокендрол“, прожекция на документалния филм на Борислав Колев за българския рок – 20 ч., кино „Одеон“

***

„Аскеер“, церемония по връчване на наградите на фондация „Академия Аскеер“ – 20,40 ч., Театър „Българска армия“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3