Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Където е търкано, пак ще се търка

В този столичен магазин продължават да продават талони на „Националната лотария“, но обясниха, че не изплащат печалби. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Където е търкано, пак ще се търка

В този столичен магазин продължават да продават талони на „Националната лотария“, но обясниха, че не изплащат печалби. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Уж парламентът забрани Националната лотария, а рекламите си останаха. Нова телевизия продължава да ни обещава печалби за милиони. Сайт съобщи, че хората почнали да се запасяват с талони. Както се запасяват с вода при воден режим, със захар и брашно при купонна система…

Това означава, че няма власт над оная глава, която е решила да си хвърли парите на вятъра! Как изведнъж бабата ще спре да дарява талонче на внука за рожден ден, майката – на децата си, любимата – на любимия?

Българинът иска да търка, без да мърка… Със забраната посегнаха на това му суверенно право.

Но не плаши се, бедни ми народе – където е търкано, пак ще се търка!

Америка за България

Една лотария (частна) хлопва кепенци, на нейно място ще дойде друга – държавна. И пак нещата ще си тръгнат по старому. Пак ще има „кеш кръстословици” и „златни пирамиди” по будки и „лафки”, пощи и бензиностанции, супери и тото-пунктове – от Тимок до Черно море, от Бяло море до Дунав, по Румелийски полета.

И рекламите няма да спрат – пак ще гледаме чаровното бахарено захарче.

Дори ще се появят нови възможности за богатство: щом лотарията е държавна, защо с талони да не се плащат надбавките към пенсиите – за Коледа и Великден? Или пък направо самите пенсии – търкаш билет „Пенсии кеш“: спечелиш ли – ядеш! Минималната – пет талона. Таванът – петдесет.

На лотариен принцип могат да се раздават и заплатите в бюджетната сфера – обещаното увеличение учителите да получат в лотарийни билети. Лекари и медицински сестри – също. С лотария да се плащат детски надбавки и социални помощи, стипендии и ДМС (допълнително материално стимулиране).

Държавата да връща в лотарийни билети надвзетото ДДС на фирмите. Талоните да бъдат обявени за „ценни книжа“, не – направо за „безценни книжа“, и те да бъдат листвани на световните фондови борси.

Тогава защо ни е да влизаме в еврозоната, като можем да си живеем в нашата, българска зона – връзваме лева за талона и си гледаме кефа! Левче-кефче, талонче-милионче! Но при това положение и партиите ще трябва да получават държавните си субсидии в талони, а пък държавните ни мъже и жени – доходите си. Вместо да търкат банките в парламента или министерските кресла със седалищата си, да търкат билети от лотарията.

Така ще заживеем в справедливост и в хармония – под върховенството на талона!


Източник: „Стършел“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3