Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Кадифено туше“ на пианото в Зала „България“

Прочутият интерпретатор на Моцарт Михол O’Рурк изпълнява Концерт за пиано № 24

За изпълнението на Михол O’Рурк на Третия концерт на Рахманинов „Бостън Глоуб“ казва, че е „виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене”.  Снимка: Софийска филхармония - „Кадифено туше“ на пианото в Зала „България“

За изпълнението на Михол O’Рурк на Третия концерт на Рахманинов „Бостън Глоуб“ казва, че е „виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене”. Снимка: Софийска филхармония

Ирландски пианист, прочут интерпретатор на Моцарт, предстои да запознае родните ценители със своето „кадифено туше“. Михол O’Рурк ще излезе на сцената на Зала „България“ заедно със Софийската филхармония на 9 ноември, за да представи своята версия на Концерт за пиано № 24 на Амадеус.

О‘Рурк е известен пред световната музикална общност със своя отличен звук и сценично присъствие. За неговото изпълнение на Третия концерт на Рахманинов „Бостън Глоуб“ казва, че е „виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене”. След рециталите му в Кенеди център, Националната галерия и Колекция „Филипс“ във Вашингтон, „Вашингтон Поуст“ подчертава неговото „кадифено туше”, деликатна тиха динамика и „музикално внушение, сякаш съживяващо образи от миналото“.

Пианистът е забележителен и със своите записи за Chandos Records. American Record Guide оценява интерпретацията му на седемте концерта на Джон Фийлд с лондонските „Mozart Players“ за „толкова добро, колкото е възможно”. Дискът с клавирна музика на Георг Фредерик Пинто в изпълнение на Михол O’Рурк е определен за „Запис на 2000 година” от критиците на „Le Monde de la Musique“.

О’Рурк е концертирал като солист с Кралската филхармония, „Mozart Players“, националните филхармонии на Ирландия, Беларус, Литва, Украйна, Москва, Истанбул, със Севернонемския радиооркестър, с Московския и Словашкия камерни оркестри, с „Boston Pops“, с камерните оркестри на Нидерландското радио, в Хонг Конг и много други. През декември 2016-а е свирил в Московската консерватория, Филхармонията на Санкт Петербург, Новосибирск, Томск, Барнаул…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Концертът на 9 ноември в Зала „България“ ще бъде дирижиран от Джанкарло де Лоренцо. Освен Моцарт, ще бъде изпълнен и Бетовен – неговата Симфония №3 „Ероика“.


Вижте още: НАЙ-ВЕЛИКАТА СИМФОНИЯ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах