Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кадурин в обувките на Марк Ротко

Ще го гледаме в Театър 199

Най-новата роля на Георги Кадурин е Марк Ротко - един от най-големите художници на ХХ век. - Кадурин в обувките на Марк Ротко

Най-новата роля на Георги Кадурин е Марк Ротко - един от най-големите художници на ХХ век.

Една от най-големите знаменитости в абстрактното изкуство – Марк Ротко, ще стъпи на българската театрална сцена в кожата на актьора Георги Кадурин. Пиесата се нарича „Ред“ (от англ. – червен) и ще бъде поставена от Владлен Александров в Театър „199“.

Автор на „Ред“ е Джон Логан, който в момента пише сценария на новия Джеймс Бонд. Логан е прочут сценарист в Холивуд, работил за касови филми като „Гладиатор“, „Авиаторът“, „Скайфол“… През 2010 г. „Ред“ получава най-високото отличие за театър в Щатите – награда „Тони“, за текст, режисура и за най-добър спектакъл.

Репетициите на „Ред“ вече текат в Театър „199“. Освен Кадурин, в спектакъла участва и Иван Юруков в образа на ученика на Ротко. Публиката ще наблюдава сблъсъка между големия творец и начинаещия в изкуството. Основната тема в „Ред“ е колко важно е човек да намери оправдание да присъства в изкуството, да бъде голям.

Марк Ротко (1903-1970) e американски художник от руски произход. Червеният цвят доминира в изкуството му, а картините му чупят рекорди на аукционите. Творбата „Оранжево, червено, жълто“, създадена през 1961 г., преди две години беше продадена от „Кристис“ в Ню Йорк за 86,9 млн. долара.

Картината на Ротко, продадена за рекордните 87,9 млн. долара.

Картината на Ротко, продадена за рекордните 86,9 млн. долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg