Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кафявата мечка – враг №1 на румънските села

Въпреки забраната за лов на дивото животно, в отдалечената провинция хората взимат закона в свои ръце

В Румъния който се страхува от мечки, ходи в гората. Снимката е на мечка от Столичния зоопарк. Снимка: Eмил Георгиев - Кафявата мечка – враг №1 на румънските села

В Румъния който се страхува от мечки, ходи в гората. Снимката е на мечка от Столичния зоопарк. Снимка: Eмил Георгиев

Нападенията на мечки над жителите на изолирани райони в Карпатите водят до системни нарушения на забраната за лов на защитеното животно.

Местното население в градчетата в склоновете на величествените планини е склонно да се вслушва в политици, които не отдават голямо значение на забраните, наложени от столицата Букурещ. В някои селища се организират незаконни хайки за лов на стръвници, но страхът кара хората да убиват и мечки, които никога не са нападали хора, включително малки мечета. Резултатът може да бъде опустошителен за популацията, твърди британският „Гардиън”.

Мечките биват убивани най-често с отрова, оставена в гората. Тази практика е ефективна, но води до жертви и сред други животни – основно вълци и диви свине. Загрижеността на еколози и законодатели обаче се сблъсква с разбираемото безразличие на жителите на планинските райони, които често с основание се боят от нападения на настървени мечки извън селищата.

Членове на природозащитни неправителствени организации се опитват да преустановят незаконната дейност със сигнали до властите и разяснителни кампании из страната, но засега успехът им не е голям. Така че в Румъния който се страхува от мечки, ходи в гората.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах